DW/Putinova prijetnja nuklearnim napadom: pitanje crvene crte

Vrijeme:4 min, 13 sec

 

Predsjednik SAD-a Joseph Biden dolazi sredinom listopada u Njemačku. Na sastanku kontaktne grupe za Ukrajinu razgovarat će se i o ograničenjima upotrebe zapadnog oružja. Moskva prijeti nuklearnim udarom – navodi se u članku Andreasa Nolla na njemačkoj platformi DW te se daje  prikaz najvažnijih odluka koje treba donijeti o uporabi zapadnoga dalekometnog oružja i iznosi procjena o crvenoj crti, čiji bi prelazak značio početak nuklearnog udara Rusije na Ukrajinu i na zapadne zemlje. Neki smatraju da Kremlj i dalje samo ’blefira’ prijeteći nuklearnim oružjem, s ciljem da odvrati zapadne sila od odobravanja Ukrajini raketa dugog dometa za napade dublje po ozemlju Rusije.

 

Volodimir Zelenski otputovao je u SAD s „planom za pobjedu”, ali u Washingtonu nije dobio očekivanu efikasniju vojnu podršku Zapada. Po želji ukrajinskog rukovodstva, ta potpora trebala bi biti dogovorena na summitu Ukrajine i država NATO-a 12. listopada u Ramsteinu, američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj.

Ukrajina mjesecima vrši pritisak na svoje zapadne partnere da ukinu ograničenja za upotrebu zapadnog oružja u Rusiji. No velike države NATO-a i dalje oklijevaju, ne žele odobriti projektile dugog dometa za ciljeve u ruskom zaleđu. Njemački kancelar Olaf Scholz opravdava odbijanje „velikim rizikom eskalacije”. Međutim, neki NATO-partneri imaju drukčiji stav.

Putin najavljuje novu nuklearnu doktrinu

U tom kontekstu stručnjaci analiziraju i proširenje ruske nuklearne doktrine. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je proteklih mjeseci više puta prijetio upotrebom nuklearnog oružja i isticao da postojeća pravila treba prilagoditi „novim okolnostima”.

Krajem rujna ruska državna televizija prenijela je snimke s inače tajne sjednice „Stalnog povjerenstva Sigurnosnog vijeća za nuklearno odvraćanje”. Putin je na toj sjednici rekao da je Rusija proširila spisak vojnih prijetnji protiv kojih bi se nuklearno oružje moglo koristiti u svrhe odvraćanja. Moskva sada može odgovoriti nuklearnim oružjem u slučaju žestokog zračnog napada, bilo da je riječ o krstarećim raketama, zrakoplovima, projektilima ili rojevima dronova. Nova pravila vrijede i za susjednu Bjelorusiju, koja s Rusijom čini Državnu uniju.

Zapad kao cilj ruskih uzvratnih udara?

Aktualizirana doktrina sadrži i direktnu poruku Zapadu: „U aktualiziranoj verziji dokumenta predlaže se da se agresija na Rusiju od strane države bez nuklearnog oružja, ali uz sudioništvo ili podršku neke nuklearne sile, smatra zajedničkim napadom na Rusku Federaciju”, rekao je Putin na sjednici.

Lokacije ruskog atomskog oružja (osim onih na podmornicama, brodovima i nepoznatim mjestima)

Za zapadne nuklearne sile ta nova formulacija mogla bi povećati rizik da postanu cilj ruskog uzvratnog udara. Prilagođenom doktrinom Moskva formalno snižava prag za upotrebu nuklearnog oružja i proširuje svoj manevarski prostor. To znači da bi Moskva mogla odgovoriti nuklearnim napadom već i na masivniji ukrajinski napad dronovima na Rusiju, poput onih koji su već nekoliko puta izvedeni.

Ostaje pak nejasno gdje točno leži prag koji bi morao biti prijeđen kako bi Rusija posegnula za nuklearnim oružjem i razmatra li Kremlj uopće takav potez. Moskva je svojedobno ukrajinske raketne napade na Krim označila kao „crvenu crtu”, ali onda ipak nije došlo do nuklearne eskalacije.

Signal Zapadu

Političari i stručnjaci za sigurnost u prilagođenoj doktrini trenutačno ne vide „revolucionarnu promjenu” te, između ostalog, ukazuju na to da preventivni nuklearni udari nisu predviđeni u doktrini. Međutim, ruski propagandisti i političari proteklih mjeseci više su puta zahtijevali kršenje tog tabua.

U ovom su trenutku ove nove formulacije u doktrini ustvari „signal Zapadu”, ocjenjuje litvanski ministar obrane Laurynas Kasčiūnas. Putin se plaši da bi Ukrajina od Zapada mogla dobiti mogućnost za duboke udare na ruskoj teritoriji.

Putin zapravo priznaje da bi to ozbiljno pogoršalo situaciju za njega. Za nas to znači da bismo trebali Ukrajini dati dugometno oružje, ukinuti zemljopisna ograničenja (za napade), staviti Ukrajini na raspolaganje polovnu opremu ili investirati u ukrajinsku vojnu industriju kako bi sama mogla proizvoditi takvu opremu”, rekao je Kasčiūnas za DW.

Kremlj je u međuvremenu reagirao na kritike sa Zapada u svezi s proširenom nuklearnom doktrinom. Prilagođavanje nuklearnog odvraćanja bilo je nužno jer se infrastruktura NATO-a sve više približava granicama Rusije, a zapadne sile svojim isporukama oružja Ukrajini žele odnijeti pobjedu nad Moskvom, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov.

Duga prethodnica nove orijentacije

Nova orijentacija ruske nuklearne politike započela je još 2000-ih, kada su se pogoršali odnosi Rusije i NATO-a. Moskva je reagirala modernizacijom svog strateškog i taktičkog nuklearnog oružja i prilagođavanjem strategije upotrebe.

Ruski predsjednik Putin sveobuhvatno je g. 2020. aktualizirao nuklearnu doktrinu. Strategija je postala znatno fleksibilnija i agresivnija. Rusija zadržava sebi pravo da upotrijebi nuklearno oružje ako su zemlja ili njezini saveznici ugroženi konvencionalnim ili nuklearnim napadima. Uloga strateškoga nuklearnog oružja, koje može uništiti čitave države, ostaje središnji element politike odvraćanja.

Istodobno, ističe se i značenje taktičkoga nuklearnog oružja, koje se može koristiti na bojnom polju. Moskva bi se koristila taktičkim nuklearnim oružjem ako bi vojni neuspjeh „nepovratno spriječio rusku vojsku da zaustavi veću neprijateljsku agresiju”, izvijestio je „Financial Times” ovog proljeća, koji je, prema vlastitim navodima, imao pristup ruskim tajnim dokumentima iz razdoblja od 2008. do 2014.

Povezano:

Z. Gavran: Britanija i Francuska riskiraju nuklearni sukob, SAD suzdržan glede dopusnice za napade na Rusiju američkim raketama

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori