Novi japanski premijer Ishiba upozorava: ‘Današnja Ukrajina sutra bi mogla biti Istočna Azija’

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Ova zemlja ima najstarije stanovništvo na svijetu nakon malog Monaka, prema podacima Svjetske banke.

Novi japanski premijer Shigeru Ishiba upozorio je u svom prvom političkom govoru u petak da bi “današnja Ukrajina sutra mogla biti Istočna Azija” i nazvao nisku stopu nataliteta u zemlji “tihim hitnim slučajem”.

– Mnogi strahuju da bi današnja Ukrajina sutra mogla biti Istočna Azija. Zašto odvraćanje nije uspjelo u Ukrajini? – rekao je Ishiba parlamentu.

– U kombinaciji sa situacijom na Bliskom istoku, međunarodna zajednica postaje sve više podijeljena i konfrontirana – rekao je 67-godišnji bivši ministar obrane.

Ishiba nije izravno spomenuo Kinu, ali su se odnosi njegove zemlje s Pekingom pogoršali posljednjih godina jer je potvrdio svoju vojnu prisutnost nad spornim teritorijima u regiji.

Posebno zabrinjava Tajvan. Peking tvrdi da je taj demokratski otok dio njegovog teritorija i nikada se nije odrekao upotrebe sile kako bi otok stavio pod svoju kontrolu.

Japan je također razljutio Kinu planovima da značajno poveća izdatke za obranu i ojača sigurnosne veze sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, uključujući Filipine i Južnu Koreju.

U kolovozu su kineski vojni zrakoplovi izveli prvi potvrđeni upad Kine u japanski zračni prostor, nakon čega je tjednima kasnije japanski ratni brod prvi put plovio kroz Tajvanski tjesnac.

Ishiba je podržao stvaranje regionalnog vojnog saveza po uzoru na NATO, rekavši u utorak da je sigurnosno okruženje u Aziji “najteže od kraja Drugog svjetskog rata”.

Japan se, poput mnogih razvijenih zemalja, suočava s prijetećom demografskom krizom jer njegovo stanovništvo stari, a stopa nataliteta ostaje niska.

Ova zemlja ima najstarije stanovništvo na svijetu nakon malog Monaka, prema podacima Svjetske banke.

Prošle je godine stopa nataliteta – prosječan broj djece koju bi žena trebala imati tijekom života – bila 1,2, znatno ispod 2,1 koliko je potrebno za održavanje populacije.

Ishiba je u petak situaciju s natalitetom nazvao “tihim hitnim slučajem”, dodajući da će vlada promovirati mjere za potporu obiteljima, poput fleksibilnog radnog vremena.

 

bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori