GALIĆ Pokrenuti disciplinski postupak protiv časnika Fukelja zbog narušavanja ugleda OS BiH i BiH

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić komentirao je za Hrvatski Medijski Servis incident koji se dogodio u Republici Austriji kada se kadet iz Bosne i Hercegovine iz vjerskih razloga odbio rukovati s ministricom obrane Austrije Klaudiom Tanner.

-Iako su Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane BiH zbog zakonske procedure u obvezi sprovesti prijam u djelatnu vojnu službu, to ne znači da se nakon ovakvog događaja koji se dogodio na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji ne bi trebao pokrenuti disciplinski postupak zbog narušavanja ugleda OS BiH i BiH, kazao je Galić za HMS

Ovakvi stavovi i ponašanje, po njegovomom mišljenju, nisu primjer i dobri po okruženje u kojem se radi, posebno kada je okruženje multinacionalno, a u ovom slučaju se svakako dovodi u pitanje i rodna ravnopravnost te odnos prema ženama u Oružanim snagama BiH.

Podsjetimo, zamjenik ministra obrane BiH Galić prije dva dana susreo sa novoimenovanim veleposlanikom Republike Austrije u BiH, Georgom Diwaldom prilikom čega je potvrđena dobra i otvorena suradnja.

Ponovio je kako je uvjeren da će se vojna suradnja u oblasti školovanja u Republici Austriji nastaviti i u budućnosti, posebno što se na ovoj akademiji trenutno školuje dvanaest kadeta iz BiH.

Galić je u izjavi za HMS istaknuo kako ne bi volio da ovakvo ponašanje utječe na druge mlade osobe koji se žele prijaviti na razna školovanja koja imamo zahvaljujući bilateralno obrambenoj suradnji s Amerikom, Hrvatskom, Srbijom, Turskom, Makedonijom, Grčkom, Njemačkom.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji u utorak, 1. listopada, tijekom svečanosti prijema novih časnika u austrijske oružane snage, kadet Benjamin Fukelja se odbio rukovati s Tanerovom jer je žena, a ovaj čin je opravdao vjerskim uvjerenjima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori