Podcast Velebit – Pintarić: Opasan presedan – Novinar u Hrvatskoj osuđen na zatvorsku kaznu

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Gost u Podcastu Velebit je stand up komičar i podcaster Domagoj Pintarić.

Na Županijskom sudu u Bjelovaru potvrđena je prvostupanjska presuda novinaru Marku Juriču, kojom je osuđen na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

► Presuda u ime javnosti – koje?

► “Javno poticanje na nasilje i mržnju”. Gdje se dogodilo to nasilje?

► Pravo na pravično suđenje u kojem su nam odbijeni svjedoci od Porfirija, pa do izvješća predstavnika SOA-e o rastu četničkih pojava, na čije sam se izvješće pozivao.

► Isto tako svjedočenja vještaka koji bi objasnili povijesni kontekst, iskustva i što znači rast četničkih pojava u kontekstu kada svećenici SPC-a veličaju osobu Popa Momčila Đujića odgovornog za strašne zločine iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

► U međuvremenu Porfirije je postao šef SPC-a, dogodila smjena vlasti u Crnoju Gori u organizaciji tog SPC-a, te je otpočela ruska agresija na Ukrajinu koju podupiru Ruska pravoslavna crkva i neskriveno njoj bliska SPC. Tu smo iznijeli niz dokaza koji to potvrđuju, ali ništa od toga sud nije uvažio.

► Izjava Porfirija kako će se granice na prostorima bivše Jugoslavije opet mijenjati zanemarena je od strane suda.

► Odbijeni su svjedoci Srbi u Hrvatskoj koje smo predlagali s namjerom da oni kažu jesu li se osjetili ugroženi zbog spornih odjava emisije.

► Odbijeno je dokazivanje da su emisije Markov trg imale satirične odjave i da je DORH u tužbi izvukao iz konteksta samo drugi dio odjave, a koji je u kondicionalu s prvim, te je na njemu konstruirao optužnicu.

► Ne predstavlja li to krivotvorenje dokaza od strane DORH-a?

► Koga zastupa takav DORH?

► Može li i hoće li novi državni odvjetnik Turudić ispitati tko su ljudi u DORH-u koji sastavljaju takve optužnice?

► Kakvi su to suci i sutkinje koji donose presude na način da jednostavno prepišu optužnicu DORH, u maniru one narodne ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’.

► Hoće li Domovinski pokret donijeti neke promjene takovoga stanja u državi?

► Što se to događa na hrvatskoj tzv. desnici?

 

projektvelebit.com / Hrvatsko nebo

 

Odgovori