Raste broj predsjedničkih kandidata. Evo koliko ih je sad i od koga su dobili podršku

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Početkom kolovoza utrku za Pantovčak najavila su samo tri zvučnija imena – aktualni predsjednik Zoran Milanović, nezavisni kandidat Dragan Primorac iza kojeg je stao HDZ te nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić. Danas ih je već desetak.

Na nadolazećim predsjedničkim izborima najavljeno je više kandidatura. Stranka Možemo! podržala je svoju saborsku zastupnicu Ivanu Kekin. Odvjetnik i povjesničar Tomislav Jonjić iz HSP-a također je najavio kandidaturu, kao i Aurora Weiss, savjetnica za međunarodnu politiku Milorada Dodika. Poduzetnik Niko Tokić Kartelo i predsjednik Autohtone-Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec pridružili su se natjecanju. Broj kandidata se očekivano povećava kako se izbori približavaju.

Nije sigurno hoće li svi kandidati uspjeti prikupiti potrebnih 10.000 potpisa, jer to ovisi o organizaciji kampanja, resursima i podršci koju mogu mobilizirati. Kandidati poput Zorana Milanovića, kojeg podržavaju velike stranke poput SDP-a i Reformista, imaju veće šanse jer već posjeduju infrastrukturu i organizaciju. Manji i nezavisni kandidati, poput Nika Tokića Kartela i Dražena Keleminca, mogli bi se suočiti s većim izazovima u prikupljanju dovoljnog broja potpisa, budući da nemaju toliku političku podršku.

Zoran Milanović, kandidat za drugi mandat na predsjedničkim izborima, često ističe probleme umirovljenika i kritizira Vladu zbog malih mirovina, nastojeći privući glasove tog dijela populacije. Iako ga podržavaju stranke poput SDP-a i Reformista, ostale stranke koalicije “Rijeka pravde” još nisu donijele odluku o podršci. S druge strane, Dragan Primorac, nezavisni kandidat kojeg podržava HDZ, nedavno je dobio podršku Domovinskog pokreta, čime je dodatno ojačao svoju kandidaturu u desnom političkom spektru.

Domovinski pokret (DP) podržao je Dragana Primorca kao kandidata za predsjedničke izbore, što je uklonilo sumnje o mogućoj, iako malo vjerojatnoj, podršci Zoranu Milanoviću. Ova odluka je važna jer je DP ključni partner HDZ-a, a Primorca su također podržale stranke poput HSLS-a i Hrvatske stranke umirovljenika. Marija Selak Raspudić, nezavisna zastupnica, ima podršku Dražena Budiše, bivšeg predsjednika HSLS-a, ali joj nedostaje šira podrška većih stranaka poput Fokus ili Republika, koje su spominjane u ranijim intervjuima.

Ivana Kekin, kandidatkinja stranke Možemo! za predsjedničke izbore, istaknula se kao predstavnica zelene ljevice, s naglaskom na vrijednosti koje smatra ključnima za bolji život građana. Kekin je izabrana kroz unutarstranački predizbor, a njena kandidatura simbolizira progresivne i ekološke politike.

Tomislav Jonjić, kandidat HSP-a, ciljano apelira na desno orijentirane birače, koji su već dugo nezadovoljni postojećim političkim opcijama. Ostale stranke poput Mosta i Centra još vagaju kako će sudjelovati na izborima.

 

nacionalnoplus.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori