Dio bošnjačkih stranaka upregnuo cijelu mašineriju zbog izbora, laže se o Aluminiju, prosvjedi udruga…

Vrijeme:3 min, 45 sec

 

Uz bunt nezadovoljnih, sve više profesionalnih prosvjeda

Ako je “hrvatskom” Aluminiju uplaćeno oko dva milijuna maraka, od trenutka od kada se počelo “restrukturirati” rudnike ili pak uvezivati staž, za “bošnjačke” rudnike ugurano je više od 1,5 mlrd. KM. No, bez nade da će se time ovi posrnuli giganti spasiti.

Kako se približavaju lokalni izbori, raste opravdani pritisak dijela društva, poput umirovljenika sa zahtjevima da im se povećaju mirovine ili pak obrazovnih sindikata, dok se na sceni pojavljuju i profesionalni prosvjednici koji nastoje stvoriti privid o potpunom nezadovoljstvu vlasti, a o čemu govori činjenica kako se zbog istih problema, primjerice, nisu bunili za vrijeme dok je SDA bio na vlasti, piše Večernji list BiH.

Uz to, jeftinim populizmom i lažima nastoji se stranke “trojke” prikazati kao nekoga tko svakodnevno izdaje interese Bošnjaka, a o čemu zorno svjedoče tirade o tome kako se tobože nezakonito pomaže Aluminiju te gebelsovski posredstvom medijskih satelita zaključuje kako je to razlog što nema novca za onkološke pacijente. Istina je zapravo posve suprotna, no od zaglušujuće šovinističke buke teško je mogla isplivati iz resornog ministarstva.

Što se sve izvlači?

Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije objavilo je, u vezi s nepotpunim i netočnim informacijama o programu subvencioniranja uvezivanja staža, da su kompanije u privatnom vlasništvu uključene u program od 2018.. Godinu dana poslije u program je uključen i Aluminij d. o. o. iz Mostara te njegovi radnici. Ministarstvo ističe da su Aluminiju od tada svake godine redovito uplaćivana sredstva za izmirenje duga po osnovi uplata za MIO. – Valja naglasiti da je Vlada Federacije BiH prvi program subvencioniranja doprinosa usvojila 2012., ali da se on odnosio isključivo na javna poduzeća. Izmjenama kriterija i uvjeta iz 2018. omogućeno je i privatnim poduzećima prijaviti se i koristiti ova namjenska sredstva. S obzirom na to da očito nije bitno jer je važno uputiti na to da se navodno ide na ruku radnicima Aluminija zbog političkog utjecaja, želimo jasno istaknuti da u 2023. Aluminij nije među prve tri kompanije kojima su doznačena sredstva. Jasno je svima zašto je baš ova kompanija izazvala toliko zanimanja – navode iz ministarstva. Dodaju da je Aluminij prošle godine dobio subvenciju u iznosu od 300.000 KM, dok je za vrijeme prethodne Vlade za tri godine dobio više od 1,7 milijuna KM. – Jasno je valjda svima zašto tada to nije bilo zanimljivo, kao i zašto sada jest – ističu iz Ministarstva. A to je zato što se Aluminij godinama nastoji isključivo predstaviti “hrvatskim plijenom” u BiH, dok se istodobno zanemaruju informacije o stotinama milijuna maraka zajedničkog nam “legitimnog” novca iz proračuna koji je gotovo isključivo išao rudnicima, koji su pak bošnjački plijen. Koji su, doduše, pred slomom i propašću. Ali zapošljavaju desetak tisuća radnika. Ako je “hrvatskom” Aluminiju uplaćeno oko dva milijuna maraka, od trenutka od kada se počelo “restrukturirati” rudnike ili pak uvezivati staž, za “bošnjačke” rudnike ugurano je više od 1,5 mlrd. KM. No, bez nade da će se time ovi posrnuli giganti spasiti.

Razlika 750 puta

A riječ je o razlici od 750 puta, koliko se poguralo bošnjačka područja u odnosu na hrvatska. I upravo je to mjera manipuliranja i laži kojima se iz SDA i DF krugova nastoji ispričati priča o izdaji s pomoći Aluminiju. No, daleko ozbiljnija iskušenja s kojima je trenutačna oporba suočila aktualnu vlast u Sarajevskoj županiji i FBiH su prosvjedi koji se posljednjih dana odvijaju kao na traci, a svakoga dana najavljuje ih se još nekoliko. Nakon što su se jučer razišli logoraši, a dan prije umirovljenici, uslijedili su prosvjedi medicinara, a nove najavljuju mladi…, pa se stječe dojam kako je stanje nikada lošije u zemlji. Doduše, nije to nepoznat način borbe za prava raznih društvenih skupina, no zanimljivo je kako su određene skupine prespavale razdoblje dok je SDA bio na vlasti, dok istodobno “iste grijehe” sada samo fakturiraju SDP-u BiH. Bošnjački savez logoraša iskazao je nezadovoljstvo radom međuresorne radne skupine uspostavljene u studenome prošle godine, koja “do sada nije ostvarila konkretne rezultate”. Logoraši su uputili kako je donošenje ovoga zakona važno zbog puta prema EU. Posve su, međutim, opravdani zahtjevi da se i ovoj skupini priznaju prava 28 godina nakon rata, no tajming i adresa na kojoj su iskazali očekivanja su znakoviti. Uslijedili su novi zahtjevi zdravstvenih djelatnika u Sarajevskoj županiji, a skupina koja sebe naziva mladi već će u subotu prosvjedovati s egidom “Para ima kad se ne krade”. Valja reći kako većina stanovnika zatvora u Vojkovićima dolazi upravo iz miljea onih koji stoje iza predizbornih prosvjeda.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori