“Radnicima Aluminija subvencije isplaćivane od 2018. po tada utvrđenim procedurama”

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije priopćilo je, a u vezi s nepotpunim i netočnim informacijama koje su se pojavile u vezi s programom subvencioniranja uvezivanja staža, da su kompanije u privatnom vlasništvu u program subvencioniranja staža uključene 2018. godine. Godinu kasnije je u program uključen i Aluminij d.o.o iz Mostara, odnosno njegovi radnici.

Aluminiju su još od tada, kako napominju, svake godine uredno uplaćivana sredstva za izmirenje duga po osnovu uplata za MIO.

-Valja naglasiti da je Vlada Federacije BiH prvi Program subvencioniranja doprinosa usvojila 2012. godine, ali da se odnosio isključivo na javna poduzeća. Izmjenama kriterija i uvjeta iz 2018. omogućeno je i privatnim poduzećima da apliciraju i koriste ova namjenska sredstva. Pošto to očito nije bitno, jer je bilo važno ukazati kako se navodno ide na ruku radnicima Aluminija zbog političkog utjecaja, želimo jasno istaći da u 2023. godini, Aluminij ni po jednom kriteriju nije među prve tri kompanije kojim su doznačena sredstva. Jasno je svima zašto je baš ova kompanija izazvala toliko zanimanje – navode iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Dodaju da je Aluminij prošle godine dobio subvenciju u iznosu od 300 tisuća KM, dok je za vrijeme prethodne Vlade za tri godine dobio preko 1,7 milijuna KM. Jasno je valjda svima, ističu iz resornog ministarstva, “zašto tada to nije bilo interesantno, kao i zašto sada jeste”.

Kako se dalje navodi u priopćenju, na kraju prosta statistika odobrenih sredstava za 2023. godinu kaže da su najveći iznosi odobreni kompanijama Hidrogranja Sarajevo, Željezara Zenica i Krivaja Zavidovići. Gledajući prosječnu visinu iznosa po radniku na pročelju su kompanije BNT Hidraulika Travnik, Zrak Sarajevo i SEP Nova Posušje, dok je po broju radnika kojima smo omogućili umirovljenje na prvom mjestu Hidrogradnja Sarajevo, a slijede je Krivaja Zavidovići i Borac Travnik.

U vezi s kriterijima za dodjelu sredstava, koji su naslijeđeni iz prethodnog saziva Vlade Federacije, Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo su, kaže se u priopćenju, u procesu analize i revidiranja istih. Namjera je da se izmjenama upravo utvrde najpravedniji mogući principi i kriteriji za korištenje sredstava spomenutog programa.

-Napominjemo da je novi saziv Vlade krenuo s radom u svibnju 2023. godine, te nismo stigli da se sve naslijeđene procedure i prakse u kratkom roku analiziraju, revidiraju i primijene u izmijenjenom obliku, što je sveobuhvatan proces. Javnost i medije pozivamo da, neovisno o vlastitim afinitetima i političkim preferencama, plasiraju potpune, istinite informacije umjesto parcijalnih, selektivnih podataka koji više sakrivaju nego što govore – poručuju iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori