Featured Video Play Icon

Eksplozije pejdžera (pagers) širom Libanona: Najmanje osmero mrtvih, gotovo 3.000 ozlijeđenih

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Prema izjavi ministra zdravstva Libanona Firassa Abiade, najmanje osam osoba poginulo je, a 2.750 ih je ozlijeđeno u nizu eksplozija pejdžera (pagers) diljem zemlje koje su se dogodile u roku od jednog sata. Pejdžeri su navodno pripadali pripadnicima paramilitarne organizacije Hezbolah. Prva tumačenja govore da je ili u aparate za internu komunikaciju postavljen vojni eksploziv, ili da su eksplodirali zbog pregrijavanja litijskih baterija izazvanih hakiranjem ili programiranjem. Predstavnici osumnjičenog Izraela nisu ništa komentirali. Hezbolah je najavio razmjernu osvetu, iako njegovi predstavnici govore da ne žele punu eskalaciju oružanog sukoba s Izraelom, dok povremena razmjena paljbe traje još od 7. listopada, kada su hamasovci prodrli u Izrael te počinili zločine koji su izazvali  međunarodnu osudu i izraelsku vojnu invaziju na Pojas Gaze. Večeras su izraelski vojni zrakoplovi raketirali ciljeve Hezbolaha u južnom Libanonu, dok je Hezbolah ispalio projektile na sjeverni izraelski grad Metula.

Među ozlijeđenima je i iranski veleposlanik u Libanonu, Modžtaba Amani, prema izvješćima iranske novinske agencije Mehr. Poluslužbena agencija Fars izvijestila je da je Amani zadobio lakšu ozljedu. “Amani ima površinsku ozljedu i trenutačno je pod nadzorom u bolnici,” izjavio je izvor kojeg citira Fars.

Libanonski dužnosnici izjavili su u utorak kako je “velik broj ljudi” ozlijeđen u različitim dijelovima zemlje nakon što su eksplodirali pageri koje su nosili. Među ozlijeđenima su i pripadnici militantne skupine Hezbollah koji koriste te uređaje.

“Molimo sve koji su dobili nove pagere da ih odmah bace,” navodi se u glasovnoj poruci poslanom članovima Hezbollaha, koju je jedan od članova podijelio s novinarima Washington Posta.

Zdravstvene ustanove izvijestile su o kaotičnim scenama u bolnicama diljem zemlje dok su hitna vozila pristizala, uključujući i Bejrut. Državna novinska agencija Libanona izvijestila je o nekoliko ozlijeđenih u gradovima na jugu zemlje, blizu granice s Izraelom, na sjeveru te u obalnom gradu Tiru. Ministarstvo zdravstva Libanona priopćilo je da bolnice primaju “velik broj” pacijenata zbog eksplozija tih uređaja.

Bolnice su stavljene u stanje “maksimalne pripravnosti”, navodi se u priopćenju, dok ministarstvo savjetuje građanima koji posjeduju bežične komunikacijske uređaje da ih se klone. Medicinsko osoblje pozvano je da se hitno vrati na posao kako bi pružilo pomoć, dok je objavljen i apel za donacije krvi.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju pager uređaje uništene eksplozijama, kao i trenutke kada su uređaji eksplodirali u trgovinama dok su ih vlasnici nosili.

Ovaj napad dolazi u trenutku kada su napetosti na granici između Izraela i Hezbollaha na vrhuncu, nakon mjeseci uzajamnih napada koji su prisilili desetke tisuća ljudi na bijeg s obje strane.

Izraelski dužnosnici ovog su tjedna izjavili kako je vojska spremna na akciju protiv Hezbollaha, nagovijestivši da su diplomatski napori da se izbjegne potpuni rat iscrpljeni.

Izraelske obrambene snage (IDF) u utorak nisu željele komentirati jesu li odgovorne za eksplozije pagera.

 

HMS/agenecije/Hrvatsko nebo

Odgovori