Pozivamo na zagrebačko predstavljanje pjesmarice „Zdravo Marijo“ Ivana Jaklina

Vrijeme:4 min, 55 sec

 

IVAN JAKLIN: uz 50. obljetnicu službe orguljaša – kantora

Predstavljanje pjesmarice „Zdravo Marijo“

ZAGREB, 17. rujna 2024. u 18 sati
u Dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta, Kaptol 29a

Hrvatsko kulturno vijeće i Zaklada Predziđe kršćanstva imaju čast pozvati vas na predstavljanje pjesmarice „Zdravo Marijo – Vijenac hrvatskih marijanskih napjeva“ autora Ivana Jaklina, HKV-ova povjerenika za Hrvatski sjever – Varaždin, koje će se održati u trima hrvatskim gradovima od 17. do 24. rujna.

pozivnica knjiga

Predstavljanje pjesmarice priređene uz veliki jubilej Ivana Jaklina, 50. obljetnicu službe orguljaša – kantora u župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu, održat će se u Zagrebu u utorak, 17. rujna u 18 sati u Dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta, Kaptol 29a, zatim u Sisku u srijedu, 18. rujna u 19:30 u Dvorani Ivana Pavla II., Trg bana Josipa Jelačića 9 te u Varaždinu u utorak, 24. rujna u 18 sati u dvorani Pastoralnoga centra Varaždinske biskupije, Zagrebačka 3.

Pjesmaricu će predstaviti Damir Borovčak (urednik izdanja, katolički publicist), dr. sc. Zdenka Weber (muzikologinja, glazbena kritičarka i diplomatkinja) te autor knjige Ivan Jaklin.

Na predstavljanjima u Zagrebu i Sisku nastupit će Vokalni ansambl „Angeluš“ iz Zagreba, a u Varaždinu Komorni vokalni ansambl „Donum“ iz Varaždina.

Sveta misa zahvalnica u povodu 50. obljetnice službe orguljaša – kantora Ivana Jaklina slavit će se u nedjelju 22. rujna 2024. u 10 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Varaždinu. Misu zahvalnicu predvodit će varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pozivnica Jaklin

Mons. Josip Mrzljak: Zbirka kao plod Jaklinova marnog rada i žive vjere

„U ruci Vam je vrijedna zbirka skladbi o Blaženoj Djevici Mariji koja je plod višegodišnjeg marnog rada gospodina Ivana Jaklina. No nije to samo rad na prikupljanju priloženih skladbi i podatci o njihovim autorima, nego i izraz žive vjere autora koju je kroz mnogo godina izrazio svojim sudjelovanjem u sviranju i pjevanju u župi svetog Nikole biskupa u Varaždinu i varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo. (…)

Pred Vama se nalazi pjesmarica u kojoj je vrijedni sakupljač, urednik i orguljaš, gospodin Ivan Jaklin skupio dio marijanske glazbene riznice. U njoj blista lik Marije kao Djevice, Kraljice, a napose Majke. Preporučujem ovu zbirku kao jedan molitvenik za susrete, pobožnosti, hodočašća, druženja i izlete. Ova glazbena baština, koja je na ovom mjestu ukoričena, ogledalo je vjere našega hrvatskog naroda kroz stoljeća, ali i putokaz budućim naraštajima kako mogu računati sa svojom Majkom. Neka svaki tko će ovu pjesmaricu uzeti u ruke i pjevati pomoću nje bude blagoslovljen mnogim milostima po zagovoru naše nebeske Majke Marije.“

(Iz uvodnoga slova mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskoga biskupa u miru)

Ivan Jaklin 1 24

Mons. Bože Radoš: Od Marijine pjesme do pjesme Mariji

„Marijin život bio je pjesma – jer je spremno ponavljala svoj ‘Neka mi bude’. Mnoštvo bijednih duša, koje su čule riječi s križa „Evo ti majke“, i danas dolazi k svojoj Majci s pjesmom i molitvom – jer ona ‘znade naše nevolje’. (…)

Svaki koji pjeva Mariji iskrenom pobožnošću, doživljava je kao Majku dobroga savjeta, Djevicu vjernu, Uzrokom radosti i utjehe. Pjevajući s ovom pjesmaricom, koju držite u ruci, vjerujem, dragi Marijini štovatelji, da ćete u Isusovoj Majci prepoznati jednu od najljepših Božjih Pjesama i izručiti joj molitvenu pjesmu da po njezinu primjeru možete veličati Boga svojim životom – svojom pjesmom.

Svi skladatelji čije su pjesme sabrane u ovoj pjesmarici skladaju istu melodiju – koja po Mariji slavi Boga. Nadahnuti Duhom Svetim, po čijem je zahvatu Marija začela Krista, pjevaju o proslavi Boga u njezinu životu. Želim svima koji budu uzimali ovu pjesmaricu i pjevali Mariji u čast da u srcu osjete radost kojom je Ona bila ispunjena i u srcu Crkve iskuse njezinu majčinsku prisutnost.“

(Iz uvodnoga slova mons. Bože Radoša, varaždinskoga biskupa)

Ivan Jaklin 2 24

Ivan Jaklin: Pjesmarica molitve i zahvale Mariji

„Naš je narod kroz povijest bio patnički. Od početka smo nosili teret vlasti i gospodstva. Tuđin nije dao da slobodno dišemo. Rušio je dostojanstvo i poštenje. Ubijao je vjeru i gazio temeljna ljudska prava. A Hrvat se bunio, ustajao, rušio i vojevao. Tražio je pomoć često od onih koji su ga varali i napuštali…

A onda je podignuo oči prema nebu i zatražio sigurnu pomoć od One koja je »Pomoćnica kršćana«. Sinj, Trsat, Marija Bistrica, Tekije, Olovo… i ostala njezina svetišta (ima ih oko 250) govore o tome. Marija je uvijek bila spremna pomoći nam. Ona je stoljećima stajala na rtovima pokraj naših lađa, na vrhovima brda, na raskrižjima ogrnuta materinskim ogrtačem, plakala, tješila, zvala…

U Njezinim očima skupljeni su sav naš nemir snova i lutanja bespućima i olujama života. S Njezina lica nije nikada nestala materinska briga prema nama. (…)

I zato ovaj Vijenac hrvatskih marijanskih napjeva upravo hodočasti kroz Njezina svetišta svih zemalja gdje Hrvati stoljećima žive, da ju i danas vidimo kao svoju, koja je od početaka do danas Kraljica Hrvata, nezamjenjiva obrana, Kula Davidova, u svim trenutcima naše bolne povijesti.

Neka joj ova pjesmarica bude i molitva i zahvala za svu brigu, ljubav i suze koje su se prolile Njezinim licem kroz duga i krvava stoljeća naše narodne povijesti.“

(Iz uvodnoga slova autora pjesmarice Ivana Jaklina)

Ivan Jaklin 4 24

Damir Borovčak: Pedeset Ivanovih godina na slavu Bogu, Djevici Mariji i hrvatskom narodu

„Tko kaže da ne postoje ljudi koji ostaju čvrsti, vjerni i nepotkupljivi u služenju svom narodu? Cijeli svoj život Ivan Jaklin je bez zadrške posvetio na slavu Bogu i u čast domovine! (…)

Posebne čestitke Ivanu Jaklinu na njegovih 50 veličanstvenih godina ljubavi, prema Mariji, prema glazbi, prema svojoj obitelji i prijateljima, prema svojim župljanima i sugrađanima, prema svim hrvatskim žrtvama, prema svom narodu, sve to s pomoću čarobnih zvuka orgulja i pjesme raspjevane iz baroknog nam Varaždina!

Pedeset godina sviranja orgulja, neprekidnog niza nedjelja i blagdana, ponekad i dva-tri puta u danu, nije beznačajna životna priča! Pedeset je to Ivanovih godina odricanja, ali i glazbenih užitaka na slavu Boga, na slavu Djevice Marije i na slavu hrvatskom narodu!“

(Uz životopis Ivana Jaklina u završnom slovu urednika pjesmarice Damira Borovčaka, ravnatelja Zaklade Predziđe kršćanstva)

(hkv; Fotografije I. Jaklina: Damir Borovčak)

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori