Featured Video Play Icon

Monsinjor Majić za RTV HB o stanju u Banjolučkoj biskupiji i položaju katolika

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Monsinjor Željko Majić, banjolučki biskup, u razgovoru za Dnevnik RTV Herceg-Bosne, iznio je svoje viđenje trenutnog stanja u banjolučkoj biskupiji te položaja katolika u Banjoj Luci. 

Tijekom intervjua, kojeg je vodila Katarina Baotić, Majić je govorio o izazovima i budućim planovima Crkve, te o međureligijskim i međunacionalnim odnosima na području biskupije.

Šest mjeseci na čelu biskupije

Monsinjor Majić je na čelo Banjolučke biskupije stupio 2. ožujka ove godine, a u proteklih šest mjeseci posjetio je većinu župa.

“Ostale su mi još 3-4 župe za obići. Ovo vrijeme iskoristio sam za upoznavanje stvarnog stanja”, kazao je Majić, dodajući kako su njegova prva iskustva često bila vezana uz razna slavlja, poput krizme, župnih patrona i misa za ratne žrtve. Međutim, svjestan je da su statistički podaci zabrinjavajući – broj katolika u biskupiji smanjen je za čak 90 % u odnosu na 1991. godinu.

Na kraju prošle godine, prema Majićevim riječima, u biskupiji je ostalo nešto više od 23 tisuće vjernika, dok ih je prije Domovinskog rata bilo oko 120 tisuća.

Moj Željko Majić
mons. Željko Majić, biskup banjolučki

Međureligijski odnosi bez tenzija

Govoreći o međureligijskim i međunacionalnim odnosima, Majić ističe da ne primjećuje napetosti.

“Ljudi žive na svoj način, boreći se za život. Katolička zajednica u  Banjoj Luci je, nažalost, malobrojna, ali ne vidim tenzije”, rekao je biskup, dodajući da Crkva koristi svaku priliku za susrete s predstavnicima drugih vjerskih zajednica.

Položaj katolika u Banjoj Luci 

Biskup Majić također je komentirao položaj katolika u Banjoj Luci , istaknuvši da su većina vjernika starije životne dobi.

“Oni žive svoje umirovljeničke dane, dijeleći životne uvjete s drugima”, kazao je Majić. Dodao je kako, unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, nije čuo o progonima katolika, ali naglašava kako bi volio da se situacija poboljša i Banja Luka  vrati u vrijeme suživota i zajedništva.

Poziv na stvaranje uvjeta za povratak

Majić je zaključio da je potrebno stvoriti ozračje u kojem se svi osjećaju dobrodošlo te naglasio važnost političkog i ekonomskog angažmana za povratak stanovništva.

“Bosna i Hercegovina je bogata zemlja, ali je izgubila svoje najveće bogatstvo – ljude. Na tome moramo raditi”, poručio je biskup.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori