Nominirana članica Europske komisije iz Slovenije Marta Kos – bivša suradnica Udbe?!

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Na udaru opozicije i javnost našao se slovenski premijer Roberta Goloba iz stranke „Pokret Sloboda“ (Gibanje Svoboda) naprama Bruxellesu. Riječ je o lijevoj stranci zeleno-liberalne orijentacije. Tvrdi se da je on pod pritiskom šefice EK-a Ursule von der Leyen odustao od već potvrđenog kandidata. Povrh toga, iznose se optužbe da je nova slovenska kandidatkinja za članicu EK Marta Kos bivša suradnica jugoslavenske političke policije – Udbe.

 

Romana Tomc

O udbaškoj prošlosti nove slovenske kandidatkinje govori se javno već neko vrijeme, a danas je čelnica slovenskog izaslanstva u Europskoj pučkoj stranci (EPPRomana Tomc, inače članica Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, izjavila da bi izbor Kos za povjerenicu Europske komisije bio posvema neprihvatljiv za EPP. Ona je za Euronews izjavila da je nova kandidatkinja te zemlje za povjerenicu ’posvema neprihvatljiva’ i ’problematična’ za EPP, najveću grupaciju u Europskom parlamentu. Zamjera joj neiskustvo na izvršnoj razini, za koje kaže da je ključno za svakog povjerenika, a i njezinu povezanost s jugoslavenskom tajnom policijom – Udbom.

’Možete li samo zamisliti da bi netko, recimo u Njemačkoj, nominirao kandidata opterećenom time da je u prošlosti bio suradnik [bivšega komunističkog, u Istočnoj Njemačkoj] STASI-ja?’ zapitala je Tomc. I ona i vođa njezine stranke Janez Janša već su prije kritizirali predsjednika slovenske vlade Goloba zbog, kako kažu, „mlaka i sluganskog odnosa naprama Bruxellesu“.

Kos je za Euronews opovrgnula optužbe o nedovoljnom iskustvu i o suradnji s Udbom. Kaže da su se one prvi put pojavile kad je g. 2022. najavila svoju kandidaturu za predsjednicu Slovenije. Istaknula je da su ju prije imenovanja za veleposlanicu u Njemačkoj i Švicarskoj – prije davanja suglasnosti (“agremana”) – provjerile sigurnosne službe obiju zemalja te da je bez problema dobila zeleno svjetlo.

Mnoštvo bivših agenata, suradnika i doušnika jugoslavenske Udbe slično reagira kada se iznesu takve tvrdnje o njima. Arhivi Udbe ili nisu dostupni ili su otuđeni ili su uništeni, dok bivši pripadnici uglavnom štite sebe pa opovrgavaju da su bili u svezi s tajnim službama. Središnji arhiv Udbe u Beogradu, u kojem se nalaze podatci i o djelatnicima Udbe po bivšim jugoslavenskim republikama, predmet je sporazuma o sukcesiji, ali politička vlast u Beogradu i dalje ne dopušta vraćanje odnosno raspodjelu arhivskoga gradiva, a vlasti novostvorenih država na tomu zapravo i ne inzistiraju.

Naslovna slika: Robert Golob, Marta Kos, Ursula von der Leyen

Povezano:

Zovko pozvala Srbiju da intenzivira rad na rasvjetljavanju sudbine nestalih te da otvori arhive UDBA-e i KOS-A

 

Euronews/Hrvatsko nebo

Odgovori