Featured Video Play Icon

Izetbegović pokušao opravdati nacistički ispad svog stranačkog kolege Alića i izjednačiti ga s izjavom Lidije Bradare

Vrijeme:1 min, 36 sec

Lider SDA Bakir Izetbegović komentirao je za BHRT nedavnu izjavu predsjedavajućeg Skupštine HNŽ i njegovog stranačkog kolege Džafera Alića o “podstanarima i vlasnicima”.

“Jedna izjava koju nije trebao dati i ne liči na njega. S obzirom na to kakve su frustracije pretrpjeli hercegovački Bošnjaci ili Bošnjaci u srednjoj Bosni, nije za opravdati, ali možemo imati neko razumijevanje da im se “otme” takva neprihvatljiva izjava. Ali, to nije trebao kazati”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Skupštine HNŽ Džafer Alić nedavno je na konstataciju novinara BIR tv da ima dojam da su Bošnjaci u BiH podstanari kazao: “Ja mislim da smo mi vlasnici BiH, a da imamo neugodne podstanare iza kojih stalno trebamo , popravljati, nadograđivati…”, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović je rekao kako su svi u BiH jednaki, ali i kako je “interesantno da su stigle brojne reakcije na izjavu zastupnika s gradskog razine”.

“Ispod radara je prošla izjava prve žene u FBiH Bradare koja je kazala da BH-Gas ne može raditi Južnu interkonekciju jer to nije u njegovoj nadležnosti niti na njegovoj teritoriji. Dakle, postoji neka teritorija u FBiH gdje nije nadležna institucija FBiH. To je neka hrvatska teritorija Herceg Bosne…”, rekao je Izetbegović, pokušavajući opravdati dužnosnika svoje stranke kojeg je preimenovao u Džaferovića i izjednačavajući njegovu izjavu s izjavom predsjednice FBiH, stavljajući joj usta i ono što nije rekla u intervju sarajevskom Oslobođenju.

Valja podsjetititi kako u Federaciji BiH djeluju javna poduzeća, čiji su osnivači dva ratna entiteta RBiH i HR HB, koji su djelovali na prostorima tih entiteta. Ti su entiteti vlasništva nad tim tvrtkama, kao što su Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB, BH Pošta i Hrvatska pošta Mostar, BH Telecom i HT Mostar, prenijeli na zajedničku hrvatsko-bošnjačku Federaciju BiH, nakon njezinog uspostavljanja. BH Gas je jedna od tih kompanija, osnovana u vrijeme bošnjačkog ratnog entiteta, kojoj je nadležnost i teritorija bili omeđeni prostorom kojeg je kontrolirala tzv. Armija RBiH.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori