Ruski dronovi ušli u zračni prostor Rumunjske: Građanima poslali poruke upozorenja i dignuli avione

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Sinoć su ruski dronovi na putu prema metama u Ukrajini, ušli u zračni prostor Rumunjske, priopćilo je njihovo Ministarstvo obrane.

Tim povodom iz ministarstva su rekli kako je Nacionalni vojni zapovjedni centar obavijestio službu za uspostavljanje mjera uzbune kako je potrebno poduzeti mjere za stanovnike okruga Tulcea i Constanta te su njima poruke s upozorenjima poslane u 2:20 odnosno 2:38 ujutro.

– Počevši od 2:25, dva aviona F-16 rumunjskih snaga ratnog zrakoplovstva poletjela su iz baze Borcea radi praćenja situacije. Tijekom ovih događaja, sustav radara identificirao je i pratio rutu drona sve dok nije napustio teritoriju Rumunjske. Avioni su se vratili u bazu u 4:08 ujutro – navedeno je.

Tim povodom, iz Rumunjske su priopćili kako su ruski napadi neprihvatljivi.

– Šaljemo čvrstu poruku osude ovih napada koje Rusija izvodi na neke ciljeve i elemente ukrajinske civilne infrastrukture, a koji su u suprotnosti s normama međunarodnog prava – naveli su.

Stvarna opasnost

Kada je riječ o upozorenjima koje je dobilo stanovništvo, šef odsjeka Raed Arafat je izjavio kako ona nisu poslana iz predostrožnosti već zbog toga što je postojala stvarna opasnost.

– To se ne dobiva zbog informacije već zbog mjera koje čovjek mora poduzeti. Najmanje mjera jeste da se smjestite u siguran prostor u kući – poručio je.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori