Stano: Jačanje veza s Rusijom nije u skladu s deklariranim strateškim ciljem Srbije

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Vulinov susret s Putinom

Održavanje bliskih veza s Rusijom nije u skladu s načelima na kojima počiva proces pristupanja i vulinmoguće članstvo u Europskoj uniji i Srbija bi se trebala suzdržati od održavanja i intenziviranja odnosa s Moskvom, izjavio je u četvrtak glasnogovonik Komisije za vanjsku politiku Peter Stano.

Mislim da svi znaju koja su načela pristupnog procesa i mogućeg članstva u EU-u, a to sigurno nije održavanje veza s Rusijom kao da se ništa ne događa jer Rusija pod Putinovim vodstvom krši povelju UN-a i međunarodno pravo te napada sva načela i vrijednosti na kojima je izgrađena Europska unija, rekao je Stano.

To je bio njegov odgovor na pitanje novinara da komentira jučerašnji posjet Rusiji potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vulina i njegov susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vulin se u srijedu u Vladivostoku sastao s Putinom, kojemu je rekao da Srbija nije samo strateški partner Rusije, nego i njezin saveznik, te da Beograd nikada neće uvesti sankcije protiv Rusije niti će ikada postati članica NATO-a.

Stano je dodao da nije posve sigurno u čije ime Vulin govori to što govori s obzirom da je Srbija aplicirala za članstvo u EU-u, vodi pristupne pregovore, a predsjednik i drugi članovi srbijanske vlade opetovano potvrđuju da je članstvo u EU-u strateški cilj Srbije.

Očekujemo od svih članova srbijanske vlade da poštuju obveze koje je Srbija dobrovoljno preuzela kada je riječ o pristupanju EU-u, što uključuje i usklađivanje s vanjskom politikom EU-a. Još jednom ponavljam da održavanje ili čak jačanje veza s Rusijom nije u skladu s vrijednostima EU-a i procesom pristupanja, rekao je Stano.

Dodao je da EU sa zabrinutošću prima na znanje izjave koje Vulin daje te da puno toga govori i činjenica da Vulin toliko često posjećuje Moskvu, a EU je rijetko pozvan.

Srbija je jedina od zemalja kandidaktinja koja se odbija uskladiti s vanjskom politikom EU-a prema Rusiji, uključujući i sankcije uvedene protiv Moskve nakon invazije na Ukrajinu, prenosi HRT.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori