Prosvjedi u Tel Avivu četvrtu noć zaredom

Vrijeme:55 sec

 

Prosvjedi u središtu Tel Aviva nastavili su se četvrtu noć za redom. Okupljeno mnoštvo zatražilo je od premijera Netanyahua postizanje dogovora o prekidu vatre s Hamasom, koji bi omogućio siguran povratak preostalog 101 izraelskog taoca, koje militanti drže zatočene u pojasu Gaze.

Netanyahu kaže da je voljan sklopiti sporazum, ali da je Hamas ubijanjem talaca prošli tjedan promijenio potencijalne uvjete tog sporazuma te da Izrael neće činiti ustupke nakon tog masakra jer bi to poslalo krivu poruku militantima.

Istaknuo je da povlačenje Izraela s graničnog područja Egipta i pojasa Gaze, poznatog kao koridor Philadelphia, do daljnjeg ne dolazi u obzir.

– Izrael je u Gazi imao tri ratna cilja – prvi je bio uništiti Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti, drugi osloboditi naše taoce, a treći osigurati da Gaza više nikada ne predstavlja prijetnju Izraelu. Sva ta tri cilja ovise o izraelskoj kontroli koridora Philadelphia. Jasno je da Gaza mora biti demilitarizirana, a može se demilitarizirati samo ako koridor ostane pod našom čvrstom kontrolom i ne bude opskrbna linija za oružje i terorističku opremu, rekao je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori