Ljubav prema rodnom gradu osvjedočili kroz Viteški ljetopis i brojne projekte

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

Kronologija najvažnijih događaja općine koja se nalazi u srcu BiH

Više od 350 likova s jednako impresivnim brojem fotografija ispisuje stranice novog Viteškog ljetopisa, kronologije najvažnijih događaja općine koja se nalazi u samom srcu, geografskom središtu BiH, piše Večernji list BiH. 

Ovo kapitalno djelo rezultat je zajedničkog napora Matice hrvatske Vitez i Udruge “Volim Vitez”, nastalo zahvaljujući cjelogodišnjem radu skupine entuzijasta pod vodstvom Jakova Križanovića, glavne i odgovorne osobe ovog projekta, koji odnedavno obnaša i dužnost dopredsjednika Vijeća Matice hrvatske za cijelu BiH.

– Ovo djelo obuhvaća najvažnije događaje, osobe i trenutke koji su obilježili proteklu godinu, pokrivajući gotovo svaki od njezinih 365 dana. Kroz Ljetopis pružamo sveobuhvatan pregled viteških aktivnosti, kulturnih događanja te društvenih i političkih zbivanja koja su oblikovala našu zajednicu. Stranice ljetopisa ispisane su pričama o hrabrosti, uspjehu i nesalomljivom duhu viteškog čovjeka koji gradi svoj kraj i čuva svoju rodnu grudu – kazao je Križanović. Dok je prethodno izdanje Viteškog ljetopisa bilo oplemenjeno predgovorom vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića, ovogodišnje izdanje počinje predgovorom predsjednice FBiH Lidije Bradare, koja je svojim doprinosom ukazala osobitu čast Vitežanima i prijateljima ove općine. Na promociji ovog djela, uz prisutnost brojnih uglednih gostiju, domaćini pripremaju i posebna iznenađenja. – Za promociju smo spremili i kratki film koji prikazuje jednu godinu u Vitezu, a sve naše drage goste pokušat ćemo dodatno zabaviti još ponekim iznenađenjem -izjavio je Jakov Križanović naglašavajući pritom snažnu podršku lokalne zajednice, gospodarstvenika, dužnosnika i crkvenih velikodostojnika u realizaciji projekata.

– Narod koji vodi brigu o prošlosti i uči iz nje ima čvrste osnove promišljati svoju budućnost. No, ovo djelo nije samo puka zbirka događaja, već svjedočanstvo o vremenu i ljudima koji su ga učinili posebnim – zaključuje Križanović, podsjećajući na važnost očuvanja kulturne baštine i identiteta.

Projektni tim, koji, uz Križanovića, čine novinari Nikola Šarić, Marina Alilović i Stjepan Alilović, dizajneri Nataša Križanović i Marko Alilović te lektorica Darija Čuturić, dodatno su podržali doajeni srednjobosanske pisane riječi Zvonimir Čilić i Željko Kocaj, koji posljednje dvije godine uspješno vodi Ogranak Matice hrvatske u Vitezu. – Ponosan sam što prve Dane Matice hrvatske u Vitezu otvaramo sutra promocijom Viteškog ljetopisa. Moji vršnjaci i ja posebno smo ohrabreni radom ovih mladih ljudi. Njihova posvećenost, energija i vizija pokazuju da su već sada nositelji općine, pružajući novu snagu i perspektivu za budućnost – izjavio je Kocaj. Podijelio je i dojmove s likovne kolonije koja je u kolovozu okupila 30-ak akademskih slikara u Vitezu zahvaljujući pokroviteljstvu i posvećenosti poduzetničke obitelji Kafadar te Ogranka Matice hrvatske. Kroz Dane Matice planirana je i promocija knjige o biskupu Jozi Gariću, izložba te pjesnička večer, a u pripremi je i drugi naraštaj škole slikarstva te novi broj časopisa Lašva.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori