Prvo obraćanje novog šefa Izaslanstva EU u BiH: Imam ambiciju da slavimo još više prekretnica

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem na kojem je predao vjerodajnice, novi šef Delegacije Europske unije i posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini veleposlanik Luigi Soreca obratio se putem video poruke u kojoj je naglasio svoju snažnu predanost podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Veleposlanik Soreca se u poruci osvrnuo na svoj dosadašnji rad vezan uz Bosnu i Hercegovinu, podsjetivši na prekretnicu iz 2010. godine kada je uveden bezvizni režim za putovanja u Europsku uniju. Naglasio je da je daljnji napredak na europskom putu moguć uz političku volju i suradnju svih razina vlasti. Veleposlanik Soreca je također izrazio ambiciju da u narednim godinama ostvari nove prekretnice. Kada je riječ o narednom razdoblju, izrazio je optimizam u pogledu napretka koji Bosna i Hercegovina može postići na svom putu prema Europskoj uniji, ističući da će reforme donijeti konkretne koristi za građane i prije nego što se ostvari punopravno članstvo u Europskoj uniji.

U nastavku prenosimo njegovu kompletnu poruku:

– Dobar dan svima u Bosni i Hercegovini! Moje ime je Luigi Soreca i upravo sam Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predao vjerodajnice kao veleposlanik Europske unije. Time od danas službeno započinje moj angažman na predstavljanju Europske unije u Bosni i Hercegovini i podrška naporima u približavanju ove zemlje članstvu.

Velika mi je privilegija ponovno biti ovdje. Dugi niz godina radio sam s Bosnom i Hercegovinom u cilju podrške njezinim europskim integracijama. Dobro se sjećam radosti građana ove zemlje kada im je 15. prosinca 2010. godine odobren bezvizni režim s Europskom unijom. Ponosan sam što mogu reći da sam u to vrijeme pri Europskoj komisiji bio zadužen za koordinaciju pokretanja i provedbe Dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina je uspješno ispunila 174 preduvjeta za dobivanje bezviznog režima. Tada, jednako kao i sada, bilo mi je jasno da kada postoji politička volja, moguć je i napredak na europskom putu.

Moja ambicija je da u narednim godinama zajedno slavimo još i više prekretnica. Ali napredak na europskom putu zahtijeva kontinuiran i konstruktivan rad vlasti na svim razinama, kao i uključivanje cijelog društva. Kao što je više puta isticala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, proširenje Europske unije je jedan od najvažnijih političkih prioriteta. Projekt ujedinjenja našeg kontinenta u miru, stabilnosti i prosperitetu ne može biti potpun bez Bosne i Hercegovine i ostatka regije. Članstvo u Europskoj uniji je najvažniji zajednički cilj za većinu ljudi širom Bosne i Hercegovine. Članstvo je cilj koji ujedinjuje. Nužne reforme na europskom putu donijet će i brojne konkretne koristi, čak i prije nego što Bosna i Hercegovina formalno postane članica. Bolje javne usluge, snažnija vladavina prava, konkurentnije gospodarstvo, bolje prometne veze i čišća energija samo su neki od primjera. Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Europe. Radujem se zajedničkom radu na europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, otkrivanju ove prelijepe zemlje i boljem upoznavanju njenih srdačnih ljudi. Hvala i vidimo se!

 

hms.ba / Hrvatsko nebo