Njemačka: glasna pljuska vladajućoj koaliciji

Vrijeme:4 min, 24 sec
 

Kao rijetko kad izbori u dvije pokrajine na istoku zemlje su pobudili zanimanje javnosti i izvan granica Njemačke. Jer to je bila pljuska svim etabliranim strankama, a pogotovo vladajućoj koaliciji na saveznoj razini.

Saska i Tirinška su zapravo samo dvije od 16 saveznih pokrajina, a njihovih 5 milijuna građana s pravom glasa su daleko od oko 60 milijuna u čitavoj zemlji. Ipak, poruka koju su tamošnji birači uputili je nešto nad čime se svi moraju ozbiljno zamisliti.

Jer po prvi put je populistički AfD osvojio praktično trećinu glasova, a tu je i velik uspjeh Saveza Sahra Wagenknecht s političkim ciljevima za koje se čini da spadaju u daleku prošlost. S druge strane, sve stranke vladajuće koalicije – socijaldemokrati, liberali i Zeleni uzeti zajedno nisu osvojile ni polovicu glasova koliko ih je dobio AfD. Dapače: Zeleni i liberali djelomice nisu dobili čak ni dovoljno glasova da uopće uđu u parlamente tih pokrajina, a i SPD je bio na rubu te neviđene političke sramote.

Nezadovoljstvo vladajućim strankama

Je li to opomena građana ovoj njemačkoj vladi? Ne samo na istoku je četiri od pet građana nezadovoljno radom ove koalicije, a po ispitivanjima javnog mnijenja to je tako već mjesecima. Kancelar Olaf Scholz i njegova vlada nikako ne uspijevaju uvjeriti građane da se mogu pouzdati u njih.

To je problem i ove koalicije: već kod formiranja vlade bilo je sumnji što bi uopće bila njihova zajednička platforma, a s vremenom su sukobi i sporovi unutar koalicije postajali sve intenzivniji. I uvečer prije ovih izbora je šef Zelenih Omid Nouripour izjavio kako se „krivca najprije treba potražiti u zrcalu“, a nije pomoglo ni to da je vlada u posljednji trenutak izvukla pouku iz terorističkog napada u Solingenu: najavljeni su oštriji propisi vezani za sigurnost i migraciju, a nakon dugih i jalovih rasprava je 28 osoba koje su prekršili zakon i kojima je definitivno odbijen zahtjev za azil, protjerano u Afganistan.

Slavlje u AfD-u

S druge strane, desničarska i populistička Alternativa za Njemačku (AfD)ima razloga za slavlje. Doduše, iako je u Tirinškoj postala najsnažnija frakcija u pokrajinskom parlamentu, to joj neće biti dovoljno da igdje dođe na čelo pokrajinske vlade jer baš sve ostale stranke odbijaju ući u koaliciju s AfD-om. No i tako čelnica AfD-a Alice Weidel ove izbore naziva „povijesnim uspjehom“ i smatra da kao rezultat toga njemačka vlada mora dati ostavku: „To je kazna za ovu koaliciju ‘semafora’, to je misa-zadušnica za ovu koaliciju“, kaže Weidel. „Vladajuća koalicija se treba zapitati može li uopće dalje ostati na vlasti. A najkasnije nakon izbora u Brandenburgu se treba postaviti pitanje prijevremenih izbora, jer ovako više ne može ići dalje.“

Jer nakon Saske i Tirinške, 22. rujna se održavaju pokrajinski izbori i u Brandenburgu – također na istoku Njemačke. Tamo još od 1990. vladaju socijaldemokrati, ali se pred ove izbore vodi oštra bitka SPD-a s AfD-om koji je i tamo u maloj prednosti upitanih birača. Čelnik socijaldemokrata Lars Klingbeil ove rezultate smatra poukom i motivom za još veći politički angažman: „Svi moraju učiniti svoj posao kako bi sad bilo bolje.“

Uzbuna u strankama koalicije

Za sad ne toliko među socijaldemokratima, ali svakako i u medijima i u javnosti se postavlja pitanje je li Olaf Scholz podobna osoba da socijaldemokrate vodi na savezne izbore sljedeće godine. Za sad još nema službenih izjava, ali ako bi se i u Brandenburgu doživio fijasko, pažnja bi se lako mogla okrenuti na razmjerno popularnog političara socijaldemokrata, ministra obrane Borisa Pistoriusa.

Još je veći nemir u ostalim strankama ove vladajuće koalicije u Berlinu: činjenica da su liberali i Zeleni u Saskoj i Tirinškoj zapeli već na izbornom pragu – Zeleni su u Saskoj sa 5,1% od prebrojanih glasova jedva jedvice uspjeli ući u pokrajinski parlament – se jedino može nazvati političkim brodolomom. A to će značiti da će sve stranke vladajuće koalicije sad još snažnije „vući svaka na svoju stranu“ kako bi istakle svoj profil – čak i SPD: „Za moju stranku se sad radi o snažnijoj emancipaciji i jasnijem pokazivanju što će građani dobiti samo sa SPD-om i gdje više nećemo dopustiti da nam plešu po glavi”, izjavio je glavni tajnik socijaldemokrata Kevin Kühnert.

To neminovno znači da će i dogovori u vladajućoj koaliciji biti još teži – počev od proračuna za sljedeću godinu pa čak i o novim zakonima koji se tiču migracija. Ni tu nema sloge za planove ove vlade, ne samo kod Zelenih nego i s lijevog krila samih socijaldemokrata.

Slavlje bez veselja u CDU-u

I kršćanske demokrate više može radovati neuspjeh stranaka vladajuće koalicije nego vlastiti uspjeh. Oni su se i u Tirinškoj i u Saskoj pokazali kako su najsnažnija stranka – ali samo među „starim“ i etabliranim političkim opcijama u ovoj zemlji. „Vladajuća koalicija je kažnjena“, kaže glavni tajnik CDU-a Carsten Linnemann. „Jedna koalicijska vlada stranaka koje su u obje ove pokrajine osvojile tek jednocifrene postotke se mora pitati vodi li još politiku za građane Njemačke?“

Naravno da će CDU/CSU još povećati pritisak na ovu vladu, najprije kad je riječ o oštrijim zakonima za migrante. Predsjednik CDU-a Friedrich Merz je nakon napada u Solingenu izjavio kako je time dostignuta „granica izdržljivosti“ za građane ove zemlje i kako vlada mora proglasiti „izvanredno stanje na nacionalnoj razini“ i spriječiti dolazak migranata već na granicama Njemačke.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo