“IVAN PAVAO VELIKI”: Zgroženi smo istupom ‘američke ambasade’ u Sarajevu koja je novinaru Zoranu Krešiću nacrtala metu na čelo

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se očitovao Pokret za kulturu i društvena pitanja Ivan Pavao Veliki. Priopćenje potpisuje predsjednik Pokreta prof. Petar Milić. U priopćenju stoji:

„U prvome poglavlju Evanđelju po Ivanu ističe se važnosti riječi. O riječi i slobodi nalazimo mnoge postulate u brojnim dokumentima. U prvom američkom amandmanu. O slobodi govora i ideja.

U Bosni i Hercegovini civilizacijski postulati ne vrijedi. Ne vrijedi i dapače ponizuju ih čak i oni za čiji narod je pisano. Kao da smo u Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji, Iranu, Ili možda ipak jesmo.

Posljednjih dana svjedočimo brutalnim napadima na mostarskog novinara Zorana Krešića koji je javno putem televizijskih ekrana iznio stav da je za uspostavu Herceg-Bosne.

Ovdje nije u pitanju odnos prema Zoranu Krešiću. Ovdje je u pitanju odnos prema principima ljudskih sloboda i prava kako pojedinaca tako i naroda. Ovo je najbolji dokaz da su Hrvatima, a Zoran Krešič je meta samo zato što je Hrvat katolik, narušena temeljna prava. A posebno smo zgroženi istupom ‘američke ambasade’ u Sarajevu koja je novinaru Zoranu Krešiću nacrtala metu na čelo, proglasila ga nepodobnim. Da je to kojim slučajem učinila iranska ambasada razumjeli bismo, ali od zemlje koja je kolijevka demokracije, zapravo govori da je ‘lokalno osoblje’ iznimno pristrano, a aktualni američki veleposlanik naivan ili pokvaren čovjek.

Postavlja se pitanje zašto se međunarodna zajednica boji hrvatske republike u BiH poglavito što su svjesni da je ovakva Federacija oskrnavljena odlukom o konstitutivnosti, što je u potpunosti izopačilo Daytonski sporazum, postala zločinačka tvorevina jer je omogućen institucionalni politički terorizam nad Hrvatima. Međunarodni pakt o političkim i građanskim pravima koji je sastavnim dijelom Ustava BiH jamči i Hrvatima pravo na slobodu na najvećoj razini to jest republikanskoga oblika.

Koliko se određeni krugovi boje hrvatske slobode u BiH govori i slučaj novinara Krešića gdje se praktično prijeti verbalnim deliktom.

Kad-tad doći ćemo u ravnotežno političko stanje kada će uspostava hrvatske federalne jedinice u BiH biti i realnost i demokratska nužda i gospodarska potreba i onda će razni međunarodni i bošnjački elementi Boga moliti da žive na njenom ozemlju.“

 

hms.ba / Hrvatsko nebo