DRUGI PIŠU Dok ne zna popraviti nadvožnjak u Buča Potoku o kakvom autoputu do Neuma priča Efendić?

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Izhaviještena opozicija oličena u SDA i njenim satelitima danima već nazor pokušava skrenuti pažnju sa najavljenog otvaranja grandioznog mosta u Počitelju. Radi se o mostu Hercegovina na Koridoru Vc, najvišem i najdužem mostu na ogromnom autoputu.

No mjesecima unazad ovaj most nije u fokusu javnosti zbog svoje grandioznosti nego zbog nesposobnosti i kleptomanije upravo Efendićevih mentora iz SDA koji most faktički sfušerili pa je počeo pucati, piše Raport.ba.

Nova Uprava Autocesta FBiH morala je zbog toga izgubiti dosta vremena kako bi stanje sanirala i izvela performans s 12 opterećenih kamiona kako bi građane uvjerila da je most siguran.

Kada se sve to uzme u obzir, jasan je motiv SDA i njene jeftine propagandne mašinerije da zasjeni događaj otvaranja mosta, a za tu misiju iskorišten je i lokalni političar s kompleksom velikog političara Semir Efendić.

No, u plitkom populitičkom zanosu Efendić je lupio veliku glupost koja pokazuje da su njegovi dometi, u najboljem slučaju, ostali na nivou mjesne zajednice i da jednostavno nema kapacitet za složenije teme.

Naime, Efendić je kritizirao ceremoniju otvaranja i glazbeno-zabavni dio (za što također nije kompetentan), pa je usput izvalio kako je autoput trebao ići prema Neumu, a ne prema Hrvatskoj i da je za to kriva ‘popustljivost’ prema HDZ-u iz Sarajeva.

Efendić očito nema pojma o čemu govori.

Koridor Vc je paneuropski autoput, a njegova ruta od Ploča do Budimpešte utvrđena je davne 1997. godine. Tadašnja Europska zajednica odredila je cilj da spoji Luku Ploče sa središnjom Europom, a najjeftinije je bilo da Koridor prolazi kroz BiH, podsjeća Raport.

Dakle, nikad nije trebao ići prema Neumu.

Druga činjenica jeste da se trasa Koridora Vc kroz BiH striktno dogovara s EU jer su oni najveći donatori i kreditori. Ne treba zaboraviti da je EU dala grant sredstava u iznosu od oko 800 milijuna eura.

Do Neuma je planirana i izgrađena brza cesta Stolac – Neum.

Čak ni Efendićevo lupetanje o gostima nema nikakve veze s činjenicama jer su na otvaranje pozvani svi iz Predsjedništva FBiH (dakle i SDA-ov Lendo), svi članovi Vlade FBiH, ministri iz Vijeća ministara…

Iako bi za sve bilo bolje da se Efendić počne baviti rješavanjem problem plavljenja podvožnjaka u Buča Potoku, koji je postao regionalna šprdnja, on je od strane svojih vlasnika u SDA iskorišten za širenje nacionalističke histerije.

Pa mu čak ni to ne ide.

Prvo je problematizirao to što se most zove Hercegovina, čime faktički negira jedan dio države BiH i otkriva sadržaje svojih mokrih snova o islamističkoj fildžan državici.

Za Efendića i njemu slične hercegovačke klape nisu dio BiH, a ne valja ni Antonija Batonić, vokal poznatog mostarskog benda Mostar sevdah reunion.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo