Milanović: Ništa od obveznog vojnog roka bez dogovora

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Ideju o obveznom vojnom roku ne treba odbaciti, ali o tome treba razgovarati, izjavio je predsjednik Zoran Milanović. Predsjednik je sudjelovao na svečanoj prisezi 43. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi. Prisegnulo je 167 ročnica i ročnika.

– Prošle godine Plenković i Banožić pokušali su ustavni udar s nametanjem od strane HDZ-a imenovanog ravnatelja VSOA-e. To sam spriječio u zadnji tren. To je ustavni udar o kojem Šeparović i njegova bratija nisu imali ništa za reći. Pozivam Plenkovića, ne Anušića, jer on je tu samo izvršitelj – da se o tome razgovara jer ja nisam protiv vojnog roka, ali tu ima nekoliko ‘ali’, naglasio je predsjednik Zoran Milanović.

Dodao je kako treba donijeti odgovarajuće zapovijedi te naglasio da se zapovijedi bez njega ne mogu donositi.

– Ali koliko ljudi planiramo mobilizirati. Ja odgovaram za opće stanje vojske. Vijeće za obranu će se sastati i o tome će se razgovarati, sazivamo ga Plenković i ja. Nemam nikakvo negativno mišljenje prema ideji, ali moramo vidjeti što nam nedostaje, kazao je te dodao da je trajanje vojnog roka od osam tjedana “baza nakon kojeg se osoba mora specijalizirati”.

Ali ništa od toga ne može bez dogovora, poručio je.

‘U kampanji će biti kulturan, ali će biti zezanja’

Komentirajući izjavu predsjedničkog kandidata Dragana Primorca da je nadstranački kandidat, ustvrdio je kako je Primorac “turbo stranački kandidat HDZ-a” s kojim ta stranka želi ovladati Hrvatskom, no to se neće dogoditi.

Milanović se referirao na Primorčevu izjavu da je nadstranačka osoba ocijenivši kako “takva autorefleksija, takva razina samokritike, nije viđena u hrvatskoj politici”. Istaknuo je kako on nije nestranački kandidat, ali je u odnosu na Primorca “neovisan kandidat” jer je i bez SDP-a vrlo jak.

Poručio je Primorcu da će se prema njemu, bude li “ovako mirotočiv i dražesan kao što je bio do sada”, odnositi kulturno, ali je rekao i da će biti “zezanja” jer bez toga nema ni kampanje. Pritom je naglasio da nikada nikome u lice nije rekao – “lažeš”, dodavši kako je onda “došao napuhani i stvari su krenule nizbrdo”.

Poziv Primorcu da se uključi u raspravu o vojnom roku
Pozvao je Primorca da se uključi u raspravu o uvođenju vojnog roka, poručivši mu kako bi on, da je na mjestu predsjedničkog kandidata u pokušaju, rekao “kakav je to premijer i ministar odbrane, pa oni predsjednika potpuno pokušavaju marginalizirati, kao da ne postoji”.

Primorac će se morati uključiti u ozbiljne teme, prokomentirao je Milanović, “jer, kad prihvatiš pokroviteljstvo HDZ-a, ti si kao i oni”. A uvjeren je da, kako je rekao, HDZ neće biti većinski izbor na predsjedničkim izborima te da će “većina Hrvata shvatiti ono šta je opasnost i šta je rješenje”.

Komentirajući optužbe na svoj račun zbog korištenja helikoptera Zoran Milanović je rekao da “Plenković i Anušić ne znaju razliku između Black Hawka i ruskog helikoptera” te da njega “cijelo ljeto prevoze ruskim helikopterima”.

– Plenković leti avionom, koji je deset puta skuplji i koji je resurs, iz Gorice u Dugo Selo sa stranačkom ekipom, dodao je.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo