Završen sastanak u Konjicu HDZ i partneri odlučni nastaviti uspješan rad, precizirane reforme za ovu i iduću godinu

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

Uspješno partnerstvo HDZ-a BiH i stranaka “trojke” u Federaciji BiH primjer su kako se dobro posloženi odnosi, ukidanje prakse preglasavanja te dijalog oko najvažnijih pitanja itekako isplate, a od čega koristi imaju sve sfere društvenog i ekonomskog života, odnosno žitelji entiteta, neovisno o tomu o kojem je dijelu Federacije riječ.

Danas je u Konjicu održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i SDP-a, koja su predvodili lideri stranaka Dragan Čović i Nermin Nikšić, o temi planiranih aktivnosti u idućem razdoblju. U izaslanstvu HDZ-a bili su još Darijana Filipović, zamjenica predsjedatelja Kluba HDZ – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, federalni ministar financija Toni Kraljević, federalna ministrica prometa i veza Andrijana Katić, predsjednica FBiH Lidija Bradara te Mladen Bošković, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, dok su u SDP-ovu izaslanstvu bili, uz ostale, Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Vedran Lakić, ministar energetike, rudarstva i industrije, te Vesna Saradžić, izaslanica u Klubu Srba u federalnom Domu naroda. Uoči sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za Fenu je uputio na prioritetne teme, kao i procese koji se trebaju odvijati u Federaciji BiH u razdoblju koje dolazi, počevši od projekata i reformi pa do kadrovskih pitanja, poput imenovanja ravnatelja Federalne uprave policije, revizora, Neovisnog odbora, RTV-a FBiH – za potonje su natječaji praktički završeni. Nadalje, u procesima koji za cilj imaju podizanje razine standarda, kao i ispunjavanje svih zacrtanih reformi, dogovor vladajuće većine u Federaciji BiH ide u smjeru preciziranja svega onoga što Vlada, kao i Parlament, treba raditi do kraja ove godine koja, naglasak je, mora potvrditi uspješnost partnerstva HDZ-a BiH i stranaka “trojke”.

No, na tomu se ne staje jer su federalni partneri već definirali i smjernice rada za iduću godinu, a jedan od prijedloga o kojemu je Čović govorio je i onaj da se odmah nakon rebalansa krene u izradu proračuna za iduću godinu, koji će biti usklađen s planiranim aktivnostima i utvrđenom dinamikom. Pozitivna energija i dobro ozračje koje vlada na federalnoj razini treba svakako imati odjeka i na državnoj.

– Mislim da zbog europskog puta, prije svega, moramo uložiti taj napor. Razgovarao sam s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH da i ona iskomunicira sa svojim kolegama i da organiziramo jedan ovakav sastanak na razini BiH u idućih 10 – 15 dana, a cilj je ispuniti sve što se očekuje od nas za otvaranje pregovaračkog procesa dok je Mađarska predsjedateljica Europskom unijom – poručio je Čović.

Jedan od elemenata koji će se svakako uzeti u obzir su lokalni izbori, no rujan, napominje Čović, ne smije biti izgubljen za federalnu vlast. Olakšavajuća okolnost je činjenica da se radi o lokalnim, a ne općim izborima, a Čovićeva poruka je kako treba izbjeći konfrontacije između pojedinih dužnosnika, ali i otkloniti opstrukcije i blokade koje nameće oporba na razne načine, pa i kada je riječ o Planu rasta.

– Sastanak izaslanstva HDZ-a i SDP-a u Konjicu, gdje smo razgovarali o aktualnim pitanjima za funkcioniranje, stabilnost i napredovanje Federacije Bosne i Hercegovine. Sva otvorena pitanja moraju biti hitno riješena, naše je partnerstvo ključno i za opći napredak BiH – objavio je Čović nakon sastanka na platformi X.

“Danas su izaslanstva SDP BiH i HDZ BiH u Konjicu održale sastanak na kojem smo razgovarali o funkcioniranju parlamentarne većine na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Uz zajedničku ocjenu da je većina stabilna i funkcionalna, dogovorili smo korake na daljoj dinamizaciji procesa i rješavanju svih važnih pitanja iz nadležnosti Federacije. O ubrzanoj realizaciji važnih infrastrukturnih procesa najbolje svjedoči i skoro otvaranje nove dionice autoputa u dužini od 11 kilometara”, izjavio je Nikšić nakon sastanka.

Autor:Dario Pušić
večernji.ba / Hrvatsko nebo