Ukrajinski šef diplomacije: ‘Dokazali smo da Rusija nije nepobjediva, nadam se da će nam dopustiti da gađamo ciljeve u Rusiji‘

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Upozorio je da su sumnjičavi glasovi o ukrajinskoj sposobnost da dobije rat sada utišani. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je njegova zemlja pokazala uspješnom akcijom u ruskoj regiji Kursk da Rusija nije nepobjediva te je pozvao zapadne saveznike da dopuste ukrajinskim snagama napade na legitimne vojne ciljeve unutar ruskog teritorija.

– Dokazali smo mimo svih očekivanja da možemo poraziti Rusiju, nasuprot svima koji su govorili da je došlo do pat-pozicije, da ne možemo pobijediti, da će na kraju Rusija uspjeti i da je stoga potrebno promijeniti strategiju, rekao je Kuleba, koji je pozvan na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a koji su se u četvrtak okupili u Bruxellesu.

– Ti su argumenti poraženi kao što su poražene ruske snage u području Kurska, dodao je Kuleba.

Upozorio je da su sumnjičavi glasovi o ukrajinskoj sposobnost da dobije rat sada utišani.

– Dugoročna sigurnost za Europu počinje s kratkoročnim, snažnim odlukama o potpori Ukrajini, rekao je Kuleba.

Te snažne odluke koje treba donijeti u kratkom roku odnose se na dopuštenje Ukrajini da gađa ciljeve duboko unutar ruskog teritorija.

– Naglašavam, to su legitimni vojni ciljevi i tu govorim o zračnim bazama koje Rusija koristi za slanje svojih strateških i taktičkih bombardera da napadaju ukrajinske snage, gradove i infrastrukturu, rekao je šef ukrajinske diplomacije.

Istaknuo je da će Ukrajina, ako joj se dostavi dovoljna količina raketa i ako joj se dopusti korištenje zapadnoga oružja za napade na ciljeve u Rusiji, znatno promijeniti stanje na terenu i smanjiti mogućnost Rusije da nanosi štetu ključnoj infrastrukturi.

– Oni koji bi mogli pokušati optužiti Ukrajinu da nije dovoljno uspješna trebaju znati da uspjeh Rusije ovisi o spremnosti naših partnera za donošenje snažnih odluka. Ako se takve odluke ne donesu nemojte kriviti Ukrajinu, krivite sami sebe, poručio je Kuleba.

Također je najavio da će s nekoliko europskih ministara razgovarati o raskoraku između njihovih obećanja o vojnoj pomoći i stvarne pomoći koja presporo stiže u njegovu zemlju.

– To nas jako smeta jer ne možemo planirati na što možemo računati na bojišnici. Nakon dvije i pol godine rata te bi stvari trebale funkcionirati poput švicarskog sata, dodao je Kuleba.

 

jutarnji.hr/Hrvatsko nebo