Sastanak ministara eurozone pod znakom pitanja zbog pristupa Mađarske prema Putinu

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Sastanak ministara financija eurozone u Budimpešti sljedećeg mjeseca mogao bi biti otkazan zbog rastućeg bijesa zbog ljubavi Mađarske s Rusijom.

Šef skupa, irski ministar javne potrošnje Paschal Donohoe, do sljedećeg tjedna će odlučiti hoće li se to održati ili ne, izjavila su za Politico dva dužnosnika EU kojima je odobrena anonimnost da razgovaraju o tekućim pitanjima.

U ovom trenutku, sastanak, zakazan za 13. rujan, još uvijek se službeno održava, rekao je glasnogovornik Eurogrupe. Ali jedan od dužnosnika je rekao da se odvija intenzivan kontakt između prijestonica kako bi se procijenilo koliko ministara razmišlja o bojkotu bez obzira na Donohoeovu odluku.

Razgovori između ministara financija uglavnom se održavaju jednom mjesečno ― ali dva puta godišnje u zemlji koja predsjedava Europskom unijom. Ubrzo nakon što je Mađarska preuzela uzde u srpnju, premijer Viktor Orban, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, posjetio je Kijev, Moskvu, Peking i Washington radi samoproglašenih „mirovnih misija“. Tvrdio je, neovlašteno, da predstavlja EU.

Pripremni sastanak s visokim državnim dužnosnicima zakazan je za 5. i 6. rujan. Neobično je da trenutno nema informacija o Eurogrupi dostupnih na internetskoj stranici Vijeća EU.

Nekoliko ministara je već signaliziralo da neće prisustvovati sastanku čak i ako se on održi u Mađarskoj, uključujući njemačkog ministra financija Christiana Lindnera i njegove kolege iz Estonije, Finske i Litvanije.

U srpnju je nekoliko zemalja bojkotiralo sastanke ministara u Budimpešti kao odmazdu za Orbanove posjete.

Europska komisija priopćila je da njeni najviši dužnosnici neće sudjelovati ni na jednom od sastanaka tijekom šestomjesečnog predsjedavanja Mađarske, koje traje do kraja godine, što je izazvalo ogorčenje Budimpešte.

Tijekom javnog sastanka ministara financija EU u srpnju, više ministara je kritiziralo Orbana što se sastao s Putinom i što nije dao prioritet pomoći Ukrajini.

Pred Eurogrupom je predviđeno nekoliko ministarskih sastanaka. Okupljanje ministara vanjskih poslova i obrane EU održat će se ovog tjedna u Bruxellesu umjesto u Budimpešti nakon što je šef diplomacije EU premjestio lokaciju.

Donohoe će vjerojatno procijeniti raspoloženje na pregovorima u Bruxellesu prije nego što donese odluku o otkazivanju, rekli su dužnosnici.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo