Kroz Hrvatski dokumentacijski centar, Zakladu i Muzej prenijet ćemo djeci istinu o HVO-u i Herceg Bosni

Vrijeme:6 min, 16 sec

 

HVO je pobjednička vojska hrvatskoga naroda, napadi su uzaludni. Nismo elitistička udruga, smetnja smo samo protivnicima HVO-a i Herceg Bosne.

Svečana akademija u povodu Dana nositelja ratnih odličja i Dana Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskoga vijeća obrane Herceg Bosne održat će se sutra u Mostaru. Nakon toga će biti upriličen mimohod kroz grad sa zastavama postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane iz Domovinskoga rata. Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne Lazar Martinović komentira aktualne procese u zemlji, položaj branitelja, stalne napade na dignitet Domovinskoga rata, ulogu Hrvatskoga vijeća obrane i Herceg Bosne.

Često se ima dojam kako je vaša udruga elitistička, da je odvojena od braniteljske populacije. Što su zapravo njezine glavne zadaće?

– Nije istina da smo elitistička skupina ili udruga.

A što je istina?

– Istina je da smo proistekli iz hrvatskoga naroda, iz najboljih sinova i kćeri koji su spremno stali s tisućama drugih u obranu svoga naroda i domovine. To je jedina istina i na nju smo ponosni. Smetnja smo samo onima koji su protiv zaštite digniteta Domovinskoga rata, Hrvatskoga vijeća obrane i Herceg Bosne, naših poginulih branitelja.

To smo razjasnili, ali što su glavne zadaće vaše udruge?

– Razloga za formiranje ove udruge bilo je više. Najprije, kao i svaka slična udruga, zastupamo i štitimo prava nositelja ratnih odličja Hrvatskoga vijeća obrane Herceg Bosne, a napose onih koji su u raznim vrstama potrebe. Zatim radimo na ostvarivanju prava prema Zakonu o posebnim pravima dobitnika ratnih odličja, kao i sudjelovanju u zaštiti branitelja kroz izradu općih braniteljskih zakona, kao i zaštitu priznanja i odličja u Federaciji Bosne i Hercegovine te stečenih prava svih pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane. U tome smislu imamo odličnu suradnju s našim izabranim dužnosnicima, osobito na unaprjeđenju statusa branitelja kroz izmjene i dopune zakona. Činimo sve kako bismo pomogli članovima Udruge koji su nepravedno osumnjičeni, optuženi i presuđeni pred domaćim i međunarodnim sudovima, kao i članovima njihovih obitelji. Pružamo materijalnu, financijsku i pravnu pomoć sudjelovanjem u radu Dokumentacijskoga centra Domovinskog rata i BiH te Zaklade za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije. U svome radu i u koordinaciji s krovnim udrugama Domovinskoga rata radimo na izmjenama brojnih zakona kako bi naši suborci mogli ostvariti prava. Uz to, ne skrivamo snažnu i nedvosmislenu potporu legitimno izabranim predstavnicima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora u vraćanju otetih Ustavom i Daytonskim sporazumom definiranih i zajamčenih nacionalnih prava.

Spomenuli ste Hrvatski dokumentacijski centar, Zakladu, Muzej… Ispunjavaju li te institucije razlog postojanja?!

– Itekako. Zamisao je ambiciozna. Sve te institucije imaju važnu ulogu. Najprije Hrvatski dokumentacijski centar, koji se postupno ekipira, ima vjerojatno najizazovniju ulogu – prikupiti na jednom mjestu građu o Domovinskom ratu, ulozi HVO-a i Herceg Bosne, koji su nezamjenjivi u nastanku i izgradnji Bosne i Hercegovine kakvu danas znamo. Zaklada pak ima dvostruku ulogu – s jedne strane smo od pomoći braniteljima, pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane, MUP-a Herceg Bosne i drugih postrojbi koje se procesuira u raznim fazama za ratne zločine. S druge strane pomažemo i obiteljima žrtava kako bi se doznala istina o brojnim zločinima nad Hrvatima u posljednjem ratu. A takvih je slučajeva na desetke, od masovnih zločina do onih pojedinačnih. S treće pak strane uključeni smo i u izgradnju Muzeja Hrvatskoga vijeća obrane u Mostaru koji će biti na ponos svih Hrvata i nešto doista posebno. Svjedočit će o herojskoj ulozi branitelja, HVO-a i Herceg Bosne. Na ponos svima.

Kako komentirate u tome kontekstu napade na rad ovih institucija?

– Očekivani su. Nije to ništa novo jer, zapravo, sa sličnim iskušenjima Hrvati u Bosni i Hercegovini žive desetljećima, a posebno je to intenzivno u posljednjih 30 godina. Cilj je zatrti nam trag, negirati ulogu u ratu i u miru u cilju koji je svima dobro znan. Jedni žele izgraditi BiH po uzoru na Jugoslaviju Slobodana Miloševića, a drugi je pak podijeliti. Samo su ovaj put, za razliku od bivše državne zajednice, promijenili uloge. Zato je važno biti još uspravniji i ustrajniji da ove institucije izgradimo, opremimo, angažiramo stručnjake koji će u njihovu razvoju raditi stručno i ustrajno te svjedočiti o nama i našoj istini.

Preskačem na trenutak na drugu temu. Većina vas je dobila odličja od predsjednika Franje Tuđmana. Neki bi rekli da je i to dokaz UZP-a?

– Mene, iskreno, njihove interpretacije koje se uz Hrvate uvijek lijepe s nekim takozvanim etiketama ne zanimaju. Za mene i za sve pripadnike HVO-a su odličja koja nam je predsjednik Franjo Tuđman dodijelio zbog zasluga u Domovinskom ratu, a napose zbog sudjelovanja u operacijama koje su dovele do okončanja rata u Hrvatskoj i BiH, svetinje. Ponavljam, ne osvrćem se na one koji stalno nešto “kmeče”. Možda su vještiji u tome, ali HVO je pokazao svoju snagu u Domovinskom ratu. To je pobjednička oružana sila hrvatskoga naroda, ali i brojnih drugih koji su se borili u njegovim redovima, koja je na kraju rata kontrolirala 26 posto teritorija BiH.

Kako istodobno komentirate podizanje spomenika pokojnom generalu Mehmedu Alagiću koji je u Haagu bio optužen za ratne zločina nad Hrvatima?

– Također očekivano. Ta bošnjačka strana sama sebe postavlja na pijedestal nevinosti, kako kaže i Hrvatima nametnuti i nelegitimni član Predsjedništva Željko Komšić – obrane vrijednosti, obrane domovine. No, takvo što se može prodavati u jednom dijelu zemlje. Četvrta osnovna, Bijelo Polje, Grabovica, Uzdol, Doljani, Križančevo Selo, Bugojno, Buhine Kuće…, Dusina, Kiseljak kod Žepča govore o brojnim sustavnim masovnim zločinima s potpisom političkog i vojnog vrha, a koji su, nažalost, još dovoljno neprocesuirani.

Zašto hrvatske žrtve i stradanja nisu dočekale pravdu, u dva ste navrata imali sastanke u Tužiteljstvu BiH? Jeste li zadovoljni njihovim radom?

– Rekao bih – djelomično. S jedne strane vidi se napredak posljednjih godina, no ni izbliza dovoljan kako bi se moglo reći kako su deseci masovnih zločina procesuirani, pronađeni krivci i djelomično zadovoljena pravda. Doduše, postoji jedan hendikep i on je ozbiljan. Domaće pravosuđe sporo ispravlja jednostranost haaške nepravde jer je očito imao političke kriterije prilikom dodjeljivanja kazni i tumačenja događaja. Uskoro se nadam da ćemo imati novi susret u Tužiteljstvu BiH, treći u dvije godine, te da ćemo moći reći kako se nepravda ispravlja.

Kako godine prolaze, blijede sjećanja na HVO, na Herceg Bosnu, na obranu naroda i herojski otpor agresorima… Kako učiniti da to bude trajno zabilježeno?

– Za mene je najvažnije da vrijednosti, nasljeđe Domovinskog rata baštinimo kroz ranije spomenute institucije – Hrvatski dokumentacijski centar, Zakladu, Muzej…, ali ponajprije da se djeci u trajno sjećanje utisne istina o ulozi HVO-a i Herceg Bosne. Od ključnog je značaja da djecu upoznajemo i otvaramo vrata tih institucija, ali i da nastavni program stvori ambijent da se istina o Domovinskom ratu prenosi na nove generacije.

Koliko je značajna potpora Vlade RH u realizaciji projekata koji su od vitalnog nacionalnog značaja?

– Golema je. I to ne samo vezano uz institucije koje smo spomenuli, a brojne su koristi. Od financijske, materijalne do stručne. Posebno je značajno što je aktualna vlast u Hrvatskoj na Tuđmanovu tragu, što razumije ulogu i važnost Hrvata u BiH i njihovih institucija. Posve sam optimist u tome smislu jer ovo zajedništvo je nepobjedivo danas, kao što je bilo i u ratu, kada smo bili jedno – hrvatske snage – Hrvatsko vijeće obrane i Hrvatska vojska.

I dopustite za kraj da čestitam svim članovima Udruge nositelja ratnih odličja Dan udruge te poželim da sutrašnja akademija bude svjedočanstvo našoj predanosti ostvarenju očuvanja digniteta Domovinskog rata, naših branitelja i sjećanju na sve najbolje sinove i kćeri koji su dali svoje živote za slobodu našega naroda i naše domovine. Ovim putem pozivam sve članove Udruge, kao i njihove obitelji, da nazoče našoj akademiji hrvatskoga zajedništva.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo