FUP u Livnu otet od Mostara, ojačan načelnik, sklonili Hrvata dozapovjednika Specijalne policije

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Usvojen pravilnik koji narušava poziciju novog ravnatelja i pravi tektonske izmjene

Neposredno prije nego što Hrvat zasjedne na poziciju ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) temeljito su narušene njegove nadležnosti i uloga, a time se pristalo i na preustroj ustrojbenih jedinica, pa će tako ubuduće detašman, odnosno ured FUP-a u Livnu biti pod nadležnosti Terenskoga ureda Travnik, a ne Mostara, kako je to bilo ranije, piše Večernji list BiH.

Kako doznajemo, upravo zbog te promjene traje jedna tiha pobuna i snažno negodovanje unutar struktura Federalne policije uprave zbog rješenja koja su štetna za Livno, ali i za hrvatsku stranu u ovom entitetu. Naime, prema ranijem ustroju, Travnik je također bio detašman, što je niže u hijerarhiji od terenskoga ureda.

Vlada potvrdila

Detašman Travnik, koji je ranije bio pod Terenskim uredom Sarajevo, postaje sam Terenski ured. Ubuduće će detašmani Livno i Bihać, a koji su do izmjene pravilnika pripadali Terenskom uredu Mostar, biti pod hijerarhijom Ureda u Travniku, gdje će, posve izvjesno, načelnik biti Bošnjak. Nije čudno ni što je slučaj likvidacije generala HVO-a Vlade Šantića i kasnijeg zataškavanja “legalno” završio tako kako jest jer je FUP držao cijelu istragu “pod nadzorom”, zbog čega vjerojatno ovaj monstruozni zločin nikada neće biti rasvijetljen. Još je jedna novost uvedena novim pravilnikom o unutarnjem ustroju i radu Federalne uprave policije, koji je jednoglasno prihvatila entitetska Vlada, a njome se također razvlašćuje ravnatelja Federalne uprave policije. Naime, ranije su u hijerarhiji šefovi terenskih ureda izravno bili odgovorni ravnatelju Federalne uprave policije, a od sada su pak odgovorni načelniku Sektora kriminalističke policije. A na koje je mjesto ministar Ramo Isak, očito tempirano, postavio kriminaliziranog Vahidina Munjića. Koji je u međuvremenu ponovno vršitelj dužnosti ravnatelja ove policijske agencije. Čovjek kojega Tužiteljstvo BiH smatra, na izvjestan način, suradnikom jednoga od najvećih svjetskih narkoklanova još uvijek ravna Federalnom upravom policije sada je promaknut na još višu poziciju iako je zacementiran rješenjem kao voditelj Sektora kriminalističke policije koji će ubuduće biti najutjecajnija pozicija. Sve to događa se čak i unatoč tome što je američka administracija ocijenila kako Munjić mora biti suspendiran te ima pravo na sudu dokazati ako je nevin ili pak snositi posljedice ako nije. Takav stav, koji je posve principijelan, ne vrijedi kao norma ponašanja u Bosni i Hercegovini ni na toj razini vlasti kao ni na drugima. No, nije ojačana samo Munjićeva pozicija. Novim pravilnikom, koji Večernjak ima u posjedu, ukida se i pozicija zamjenika ravnatelja Specijalne policije Federalne uprave policije. Ne treba ni pogađati – na tome je mjestu kao na jednoj od rijetkih pozicija bio Hrvat. Uostalom, kao i nedavno umirovljeni Zoran Čegar, čime FUP postaje gotovo jednonacionalna policija u kojoj Hrvati doslovno imaju ulogu ikebana. Još jedna od novina je i uvođenje tzv. kliznih činova pa će se moći ekspresno napredovati, primjerice, s čina mlađeg inspektora u čin inspektora. To će biti od pomoći za promaknuća podobnih policijskih dužnosnika. Novim pravilnikom, pomalo čudno, povećan je i broj činova te se za istu poziciju može dobiti čin inspektora i višeg inspektora.

Novih 90 ljudi u MUP-u

Ako i kada jednoga dana ravnatelj FUP-a postane Hrvat, onda će ga se moći sustavno zaobilaziti u važnim poslovima, što uključuje i istrage. Došlo je, prema tumačenju iz pravilnika, i do promjene organizacije rada Policijske akademije i Federalne uprave policije. Dolazi i do povećanja broja dužnosnika u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova za 90 djelatnika vezano uz izradu novog nastavnog plana i programa koji se odnosi na realizaciju osnovne obuke za polaznike na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Time je obuhvaćeno više nastavnih jedinica, a realizacija tog nastavnog procesa, prema objašnjenju iz pravilnika, zahtijevala je povećanje broja organizacijskih jedinica i izvršitelja. Kao razlog povećanja broja zaposlenika Ministarstva navodi se povećani broj zahtjeva za stjecanje državljanstva FBiH i BiH te upisa u matične knjige rođenih, koji je nastao kao rezultat procesa migracija stanovništva iz istočnih zemalja prema zapadnoj Europi.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo