Damir Pešorda: Kišne dove

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

Kavazovićeve kišne dove

 

Slobodna Dalmacija jučer je prenijela vijest kako je ”poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović preporučio svojim imamima da se mole za kišu ne bi li se ublažile posljedice vrućina i višemjesečne suše koje su pogodile zemlju”. U Alahovoj je moći, drže u Rijasetu Islamske zajednice u BiH, ”davanje, bosnaspuštanje i uskraćivanje kiše”. Ali su svejedno s preporukom za moljenje kišne dove iliti molitve za kišu sačekali dok meteorolozi najave promjenu vremena. Na kraju vijesti lijepo piše: ”Poziv imamima u BiH da se mole za kišu poslan je kada su meteorolozi najavili promjenu vremenskih prilika i u BiH od nedjelje, uključujući padaline”. Šteta što se Alaha nisu sjetili ranije da malo olakša ove ljetne sparine, za ovonedjeljnu najavu kiše dostatan je i Vakula, odnosno njegova bosanskohercegovačka verzija. Međutim, smisao Kavazovićeve kišne dove i nije da dozove kišu – zato su uostalom i čekali vremensku prognozu da mogu ići na sigurno – prava svrha kišne dove jest obilježavanje bosanskohercegovačlog prostora kao prostora islama.

I dok muslimansko-bošnjački poglavari zazivaju kišu, u Sarajevu se održava najnaprednjačkiji filmski festival u Regionu – Sarajevo Film Festival. A da titulu najnaprednjačkijeg dodatno potvrdi potrudili su se napredni hrvatski glumci Goran Bogdan i Janko Popović Volarić koji su crvenim tepihom prošetali držeći se za ruke. Još sam ranije tu dvojicu glumaca uočio više po naprednjaštvu nego po ulogama. To s ulogama im ne zamjerim previše jer je teško u hrvatskom filmu ostvariti ulogu za pamćenje, ma ni naprednjaštvo im ne zamjerim, to je danas u određenim zanimanjima postalo gotovo kao obaveza… Uostalom koga briga što ja kome zamjerim ili ne, nego svejedno trebali bi sljedbenici naprednjačke religije malo pripaziti. Sebe radi, ne zbog moga zamjeranja, odnosno nezamjeranja. Možda uskoro za dokazivanje pravovjernosti neće biti dovoljno bradonju držati za ruku nego će trebati s njim i nešto konkretnije raditi. U Bogdanovu gorljivost i odanost pravoj stvari, sudeći po njegovim izjavama koje sam usput pročitao, gotovo da i ne sumnjam, za ovoga drugog ne znam, nisam baš čitao njegove intervjue.

Društvenim mrežama već dulje vrijeme kruži identitet podmetača požara u zadarskom zaleđu. Ovih je dana konačno i medijski potvrđen zahvaljujući Bujancu te portalu Narod.hr. Za to zlodjelo osumnjičen je nekadašnji vijećnik SDSS-a Grujica Višić. Nisam primijetio da se njegov stranački šef Milorad Pupovac (ako se Grujica u međuvremenu nije iščlanio iz stranke) bilo kako reagirao, dok je s druge strane promptno osudio raspjevanu mladost u Imotskome. Očito su po grčkanjegovim mjerilima opasnije pjesme koje veličaju domoljublje i ljubav od paleža. Iza kojega, za pretpostaviti je, stoji nepatvorena mržnja. Čak se ni Novosti nisu oglasile prigodnim tekstom vickasta naslova tipa Lijepa naša lijepo gori. Naravno, identitet osumnjičenog nemoguće je naći u glavnostrujaškim medijima, a da je slučajno branitelj u pitanju, znali bismo već i koji broj cipela nosi. Na žalost, to je u Hrvatskoj postalo normalno stanje stvari pa se gotovo više nitko i ne pita zašto je tako.

U svijetu je trend forsiranja povlaštenih manjina te je i kod nas tako. Nakon romske tučnjave epskih razmjera u Bjelovaru gradonačelnik Hrebak ne brine za sigurnost u svom gradu, nego ističe kako ”incident ne smije baciti sjenu na populaciju Roma u našem gradu koja u miru živi.” Zanimljivo je da se masovna tučnjava u Bjelovaru dogodila i 17. lipnja, o čemu postoje samo šturi podatci da je tučnjava izbila zbog vrijeđanja ”na nacionalnoj osnovi”. Koliko mi je poznato, Hrebak je prije ulaska u politiku bio zaposlen u policiji te bi u pitanja sigurnosti trebao biti bolje upućen od običnih građana. Stoga je pomalo čudno da nije primijetio da se u Bjelovaru prečesto događaju fizički obračuni u posljednje vrijeme, nego brine isključivo o političkoj korektnosti. Od te njegove korektnosti za stanje sigurnosti u gradu kojemu je na čelu, bit će koristi taman koliko i od Kavazovićeve kišne dove.

Damir Pešorda / Hrvatski tjednik

hkv.hr / Hrvatsko nebo