Dinamo udario temelje za “vječnu” vladavinu HNL-om: Hajduk je prosuo veliku šansu i može samo plakati

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Dinamo je plasmanom u financijski najizdašniju Ligu prvaka stvorio sve preduvjete za novu višegodišnju vladavinu hrvatskim nogometom…

Dinamo se ponovno plasirao u Ligu prvaka. Suvereno je protutnjao Bakuom i ispunio cilj. To će biti deveti nastup Modrih u UEFA-inom najelitnijem klupskom natjecanju.

Što to znači za Dinamo i hrvatski klupski nogomet? Implikacije su višeslojne i dugosežne. Osim osvajanja novih europskih bodova, popravljanja ili barem održanja klupskog i ligaškog koeficijenta, Modri će napuniti blagajnu do vrha, a financijsku korist ostvarit će i ostatak konkurencije u HNL-u, no to će biti tek kap u moru u odnosu na Dinamovu zaradu.

Dinamo stvorio pretpostavke za “vječnu vladavinu”

Iako Modri i ovako dominiraju hrvatskom ligom, sada će stvoriti još bolje pretpostavke za nastavak višegodišnje vladavine HNL-om, koja se lako može protegnuta i na desetljeća. Jaz je već sada popriličan, a nakon plasmana u Ligu prvaka, bit će samo veći. To govori čista logika.

Ako u Maksimiru budu dobro i odgovorno gospodarili financijama, a zasad je nova vlast pokazala da zna što radi, teško je zamisliti da bi Dinamo u HNL-u mogao imati ozbiljnijeg konkurenta u narednim godinama.

U nogometu je sve moguće i stoga su dugoročnije prognoze nezahvalne, ali kada pogledamo kako izgledaju ostali hrvatski klubovi i u kakvom su financijskom stanju, ne izgleda baš izvjesno da će netko moći ozbiljnije zaprijetiti Modrima.

Sad je još jasnije kakvu je šansu propustio Hajduk

Uvijek je moguće je da se nešto promijeni, da dođe do nekog nepredviđenog potresa u Maksimiru ili da u neki od konkurentskih klubova uđe ozbiljniji privatni kapital, recimo ako Damir Mišković odluči prodati Rijeku nekom bogatom i ambicioznom biznismenu, no u ovom trenutku sve sugerira da će Dinamo nastaviti dominirati HNL-om, i to možda jače i više nego ikada dosad.

Jamačno su svega toga svjesni i glavni Dinamovi konkurenti u hrvatskoj ligi. Neću reći da im se smrkne pred očima kada pomisle na to kolika će cifra kapnuti u blagajnu Modrih, ali činjenica je da im taj podatak ne ostavlja previše optimizma da će se u narednom razdoblju promijeniti poredak na vrhu HNL-a.

Ostavite svaku nadu…

U tom kontekstu sada je još vidljivije i jasnije koliko je bitna bila prošla sezona i kakvu je šansu propustio Hajduk, pa i Rijeka. Da Dinamo nije bio prvak, situacija bi bila puno drukčija, odnosno povoljnija za Hajduk, Rijeku ili Osijek. Ovako su Modri narasli za još dvije ili tri stepenice, a konkurencija se spustila za isto toliko, pa je provalija između njih tako velika da se vidi s Mjeseca.

Modri su plasmanom u financijski najizdašniju Ligu prvaka otkako je tog natjecanja poslali samo jednu poruku konkurenciji u HNL, posebice najvećem rivalu Hajduku: ostavite svaku nadu ispred Sv. Roka. Hajduk je prošle sezone imao veliku šansu zaustaviti streloviti uspon Modrih, no olako je sve prokockao u proljetnom dijelu sezone i sada može samo plakati za time što je propustio.

Komentar Ivico Medo

gol.hr / Hrvatsko nebo