Predstavljena knjiga „Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću“

Vrijeme:57 sec

 

U petak 23. kolovoza, kod splitske tvrđave Gripe, predstavljena je knjiga „Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću“, autora dr. sc. Hrvoja Mandića, čime je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Uz autora, knjigu su predstavili dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest i predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Radoslav Zaradić, prenosi mrežna stranica Udruge.

U svom govoru Zadarić je podsjetio na prošlost Hrvatske u 20. stoljeću koja je obilježena totalitarnim režimima. Naglasio je kako, iako su na razini Europske unije donesene odredbe koje traže revidiranje povijesti i istraživanje zločina, u Hrvatskoj „institucije još nisu dovoljno učinile po pitanju istraživanja i rasvjetljavanja svih zločina koje je komunistički režim počinio“. Poručio je kako dok se svi nacistički, staljinistički, fašistički i komunistički zločini ne priznaju kao zajedničko povijesno nasljeđe o kojemu se mogu iznositi poštene i temeljite rasprave, neće biti istinske pomirbe u društvu.

Organizator događaja bila je Hrvatska udruga Benedikt zajedno s Družbom Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Splitu, ogrankom Matice hrvatske u Splitu, splitskom podružnicom Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskim pomorskim muzejom u Splitu.

 

nedjelja.ba / Hrvatsko nebo