SAD uvele nove sankcije za skoro 400 pojedinaca i kompanija povezanih s ruskom invazijom na Ukrajinu

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Sjedinjene Američke Države (SAD) su objavile novi paket sankcija protiv skoro 400 pojedinaca i kompanija povezanih sa ruskim ratom u Ukrajini.

Poteze koje su najavili američka ministarstva financija i trgovine, kao i State Department, su dodata povrh već postojećih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, koja je sada uveliko u trećoj godini, prenosi Radio Slobodna Europa.

– Rusija je od svoje ekonomije napravila alatku u službi vojno-industrijskog kompleksa Kremlja – naveo je u priopćenju zamjenik ministra financija SAD-a Wally Adeyemo.

– Ministarstvo financija danas nastavlja provoditi obećanja predsjednika Bidena i njegovih kolega iz grupe G7 da poremete lance opskrbe ruske vojno-industrijske baze, kao i kanale plaćanja – dodao je on.

Sankcije Ministarstva financija su nametnute brojci od skoro 400 pojedinaca i entiteta unutar i izvan Rusije, “čiji proizvodi i usluge dozvoljavaju Rusiji da održi svoje ratne napore i izbjegne sankcije”, navodi se u priopćenju.

Među sankcioniranima je i 60 obrambenih i tehnoloških firmi baziranih u Rusiji, koje su “ključne za održavanje i razvoj ruske obrambene industrije”.

Osim sankcija koje su objavljene danas, američko Ministarstvo trgovine je navelo da poduzima “agresivne akcije” da dodatno ograniči opskrbu Rusije i Bjelorusije artiklima proizvedenim u SAD, ili tako obilježenim, zbog “ilegalnog rata Kremlja protiv Ukrajine”.

– Današnje djelovanje će dodatno ograničiti ruske sposobnosti da naoruža svoju vojsku, ciljanjem zabranjenih mreža nabavke čiji je cilj zaobilaženje globalnih kontrola izvoza – navedeno je u priopćenju.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo