Dok se Zapad ‘ruga’ ruskoj blamaži u Kursku, pojavili se tajanstveni dronovi iznad njemačkih nuklearki

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Dok se svijet fokusira na rusko-ukrajinske sukobe u Kursku i na istoku Ukrajine, nekoliko sumnjivih incidenata diljem Njemačke diglo je sigurnosne službe na noge. Najnovije vijesti javljaju da je zračna baza NATO-a u Njemačkoj u stanju pripravnosti drugi put u nešto više od tjedan dana zbog moguće terorističke prijetnje, a sada je pokrenuta istraga i zbog tajnovitih dronova.

Njemačke vlasti pokrenule su istragu nakon što su dronovi, za koje se sumnja da pripadaju Rusiji, letjeli iznad ključne nuklearne infrastrukture na sjeveru zemlje – prenosi Newsweek. Prema informacijama njemačkog tabloida Bild, dronovi su primijećeni u blizini nuklearnih elektrana u Brunsbüttelu, gradu sjeverno od Hamburga, smještenom uz obalu Sjevernog mora.

Zračni prostor iznad nuklearnih postrojenja strogo je zabranjen za letove, no, prema internim dokumentima njemačke policije, ova zona je probijena nekoliko puta u posljednjih mjesec dana. To je dodatno povećalo zabrinutost da bi moglo doći do ozbiljnog incidenta, posebice s obzirom na aktualne geopolitičke tenzije između Rusije i Zapada, dok ove nove prijetnje pokazuju da Moskva možda već traži načine da uzvrati udarac na drugom frontu.

Rusi ih već koristili?

Ured javnog tužitelja u Flensburgu otvorio je istragu o incidentima, sumnjajući na moguće sabotažne aktivnosti. “Tražimo znakove aktivnosti agenata u sabotažne svrhe u vezi s ponovljenim letovima dronova”, stoji u njihovoj izjavi.

Njemačka državna kriminalistička policija u Schleswig-Holsteinu vjeruje da bi se moglo raditi o ruskim dronovima Orlan-10, koji su ranije korišteni za nadzor i špijunažu.

Njemačka je već poduzela niz koraka kako bi spriječila moguće sabotaže. Naime, 14. kolovoza, dio vojne baze u Kölnu bio je privremeno zatvoren nakon što je nepoznati napadač uspio provaliti i sabotirati opskrbu vodom. Iako motivi još uvijek nisu poznati, ovaj događaj pokazuje koliko su sigurnosni rizici stvarni i ozbiljni.

Povećane naspetosti s Rusijom

Njemačka je ostala jedan od ključnih europskih saveznika Ukrajine u sukobu s Rusijom, pružajući vojnu pomoć i opremu. Nedavno su odobrili Ukrajini korištenje oružja i opreme, što dodatno pojačava napetosti s Rusijom.

Orlan-10, model drona za koji se sumnja da je korišten u ovim incidentima, ima domet od 500 do 600 kilometara i može letjeti brzinom od preko 100 kilometara na sat. Ovi dronovi već su korišteni u ratnim zonama za nadzor i špijunažu, što dodatno povećava strahove da bi se mogli koristiti za ciljanje kritične infrastrukture u Europi.

U kontekstu trenutnih događaja, jasno je da Njemačka mora biti na oprezu i spremna na sve moguće scenarije. Dok se istrage nastavljaju, vlasti će morati odgovoriti na sve veću prijetnju koja dolazi iz zraka, a koja bi mogla imati dalekosežne posljedice ne samo za Njemačku već i za cijelu Europu.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo