Featured Video Play Icon

Peć Mlini – oaza za avanturiste i ljubitelje prirode

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Avanturistički park Peć Mlini u Općini Grude postaje sve atraktivnije turističko odredište, mjesto je iznimnih prirodnih ljepota i kontinuiteta života koji seže od početka kamenog doba sve do današnjih dana..Naša ekipa, unatoč kiši, danas je posjetila ovo mjesto i otkrila što se sve tamo nudi.

Avanturistički park “Peć Mlini” raj je za ljubitelje prirode i adrenalina. Najveća atrakcija parka je Ravlića pećina koja svojom ljepotom i bogatom poviješću privlači brojne turiste iz svih krajeva svijeta.

Ravlića pećina duga je 150 metara i podijeljena je u 3 odvojene prostorije, a arheološka istraživanja pokazuju kako s eživot odvijao samo u prvoj prostoriji.

A dokaz o tome su pronađeni ljudski ostatci, odnosno kostur djevojčice stare dvije godine koji datira u 5.700 godina prije Krista. Zanimljivo je da je kostur ostao čitav, očuvan i na jednom mjestu, a oko njega se još živjelo stoljećima.

Ujedno je jedno od najvažnijih arheoloških otkrića na području jugoistočne Europe.

“Tu je pronađeno da su ljudi živjeli prije 8 tisuća godina, mlađe kameno doba-neolitik. Živjeli su negdje do 1500 gpdina prije Krista, kada je najvjerojatnije zbog potresa ove gromade kamena meni iza leđa, pali sa stropa, oni pobjegli i nisu se više vraćali”, kazala je Miljenka Majić, turistički vodič.

Majić, netko je tko ima bogato znanje o povijesti ove pećine, ali i o svim legendama i mitovima koji kruže o ovom povijesnom mjestu. Ističe, kako su posjetiteljima najzanimljivije priče o vilama i hajducima.

“Znamo pouzdano da su hajduci ovdje održali svoj sabor i pravili barut za svoje potrebe, a gdje su hajduci tu su i vile. A legende o vilama, naročito na ovim područjima uvijek su bile zanimljive i za stare i mlade”, dodala je.

Peć Mlini oaza je za sve  koji su željni avanturizma i adrenalina. To je i sat povijesti onima željnima priča   o vilama i hajducima.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo