Litvanija počinje izgradnju baze za njemačke trupe u blizini ruske granice

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

Litvanija je danas započela izgradnju vojne baze koja će primiti do 4.000 borbeno spremnih njemačkih vojnika nakon što bude dovršena do kraja 2027. godine, u prvom stalnom inozemnom rasporedu njemačke vojske nakon Drugog svjetskog rata.

Njemačka se prošle godine obvezala rasporediti trupe u članici NATO-a i Europske unije koja graniči s Rusijom. Njemački ministar obrane Boris Pistorius uporedio je odluku s slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Njemačku tijekom Hladnog rata za obranu zapadne Europe u slučaju sovjetskog napada.

Načelnik obrane Litvanije Raimundas Vaiksnoras procijenio je da će zemlja potrošiti više od milijardu eura u sljedeće tri godine za razvoj baze, u jednom od najvećih građevinskih projekata u svojoj povijesti.

– To je “veliko ulaganje” za naciju od 2,9 milijuna s ekonomijom koje je desetina veličine njemačke – rekao je Vaiksnoras na svečanosti početka gradnje, javlja Reuters.

Dodao je da će brigada djelovati kao osiguranje za stanovništvo Litvanije i kao odvraćanje, kako bi se Rusi potisnuli.

Baza u Rudninkaiju, u blizini glavnog grada Vilniusa i samo 20 km od ruskog saveznika Bjelorusije, primit će do 4000 vojnika, skladišta i održavanje za tenkove i drugu opremu, te streljane svih veličina. Još oko tisuću njemačkih vojnih i civilnih izvođača bit će poslano na druga mjesta u Litvaniji.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo