Blinken tvrdi da je Izrael prihvatio američki mirovni prijedlog, traži od Hamasa da učini isto

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prihvatio “prijedlog za premošćivanje” koji je predstavio Washington za rješavanje nesuglasica koje blokiraju sporazum o prekidu vatre u Gazi, i pozvao je Hamas da učini isto.

Blinken je razgovarao s novinarima nakon sastanaka s izraelskim dužnosnicima, uključujući dvoiposatni sastanak s Netanyahuom. Šef američke diplomacije ranije je kazao da je taj pokušaj vjerojatno najbolja i možda posljednja prilika za dogovor.

Pregovori u Kataru kojima se tražilo primirje i sporazum o povratku talaca prošlog su tjedna pauzirani bez pomaka, ali se očekivalo da će se nastaviti ovog tjedna na temelju američkog prijedloga da se premoste jazovi između Izraela i Hamasa.

Blinkenov posjet dolazi u trenutku kada se američki predsjednik Joe Biden suočava sa sve većim pritiskom u izbornoj godini zbog svog stava prema sukobu, a njegova Demokratska stranka u ponedjeljak je započela svoju nacionalnu konvenciju u jeku propalestinskih protesta i zabrinutosti oko glasova muslimanskih i arapskih Amerikanaca u saveznim državama koje su neopredijeljene prema bilo kojoj od stranaka.

Međutim, s palestinskom islamističkom grupom koja je nakon mnogo godina najavila nastavak samoubilačkih bombaških napada unutar Izraela i preuzela odgovornost za eksploziju u Tel Avivu u nedjelju navečer, a liječnici tvrde da je ubijeno najmanje 30 Palestinaca širom Pojasa Gaze u ponedjeljak, malo je, međutim, znakova pomirenja na terenu u jeku strahovanja od šireg rata.

– Na vrlo konstruktivnom sastanku s premijerom Netanyahuom, danas mi je potvrdio da Izrael prihvaća prijedlog premošćivanja, da ga on podržava – izjavio je Blinken novinarima u Tel Avivu.

– Sada je na Hamasu da učini isto, a onda se strane, uz pomoć posrednika, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara, moraju okupiti i dovršiti proces postizanja jasnog dogovora o tome kako će provesti obaveze koje su preuzeli ovim sporazumom – kazao je šef američke diplomacije, prenosi Reuters.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo