Bjelorusija na granicu s Ukrajinom poslala zrakoplove i snage protuzračne obrane

Vrijeme:52 sec

 

Bjelorusija je objavila da je poslala zrakoplove, snage protuzračne obrane i oružje na granicu s Ukrajinom, dan nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je rasporedio gotovo trećinu oružanih snaga svoje zemlje duž cijele granice.

– Skupina je znatno povećana i trenutačno su na dužnosti na južnim granicama naše zemlje, izjavio je bjeloruski zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Andrej Lukjanovič za državnu televiziju CTV. Lukjanovič je za CTV rekao da Bjelorusija također očekuje više isporuka vojnih zrakoplova iz Moskve ove godine i da Minsk ulaže napore u jačanje svojih sustava protiv dronova.

Nekoliko dana nakon iznenadnog upada Ukrajine na ruski teritorij, Lukašenko, odani saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina, optužio je Kijev za agresivnu politiku i slanje više od 120 tisuća svojih vojnika na granicu s Bjelorusijom.

Ukrajina je rekla da nije primijetila povećanje bjeloruskih trupa na granici i nazvala je Lukašenkove izjave “retorikom” čiji je cilj zadovoljiti Putina, koji je iskoristio Bjelorusiju kao “lansirnu rampu” za početak svoje invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo