Featured Video Play Icon

Ni Dujmović ni Bujanec nemaju pravo sada slavodobitno udarati po DP-u!

Vrijeme:5 min, 20 sec

 

U svakom slučaju, ni Dujmović ni Bujanec ni još neki takvi nemaju kao javno odgovorni tv-voditelji i publicisti moralno pravo iznositi svim silama DP-ov prljavi veš nakon što ga nisu na vrijeme iznosili u javnost, a mogli su i imali su takvu obvezu. Ovako, bespoštedni udari na DP nisu više nikomu korisni – osim, naravno Plenkovićevu HDZ-u, Pupovčevu SDSS-u, Pupovčevim manjincima i svekolikima kojima je svaki zamislivi hrvatski Domovinski pokret trn u oku i meta po kojoj se po što – po to mora tući sve dok ju se ne uništi. Gospodo domoljubni korifeji, trebali ste na vrijeme proniknuti kako stvari stoje i to otkriti domoljubima, a ne zavaravati ih sve do izbora, pa i neko vrijeme nakon njih tlapnjama i muljažama, a zatim se slavodobitno praviti pametni što ste ih kada je već sve gotovo, kada je bitka nepovratno izgubljena, raspršili!

 

Politički publicist Tihomir Dujmović ispostavio je na svom Facebook-profilu račun Domovinskom pokretu (DP), a napose njegovu predsjedniku Ivanu Penavi. Ustvrdio je da je Penava „Plenkovićevo suho zlato!“ te da je DP „prijevara kakvu još nismo vidjeli“. Rekao je da je Penava „iznevjerio birače, iznevjerio sve ono zbog čega su mu birači dali glas“. Koalicija DP-a s HDZ-om nije prekinula „neraskidivu vezu između HDZ-a i SDSS-a“. A „prijevremeni unutarstranački izbori i netransparentan izbor vijećnika dodatno su dali na jasnoći cijele situacije“.

Dujmović je zacijelo u bitnomu u pravu kada tako piše. Ako eventualno nije, to će uskoro biti razvidnije nego sada, dok traje političko-kadrovski rat između dviju frakcija, predvođenim – kako se tvrdi – predsjednikom Penavom i njegovim zamjenikom Radićem. Da s DP-om nešto krupno nije u redu, to se već koji mjesec, a zapravo gotovo od samih početaka, to se već godinama vidi iz aviona. No unatoč tomu ima nešto krupno što smeta, što upravo „smrdi“ u Dujmovićevoj izjavi.

Kao prvo, ona je nekako neprimjereno trijumfalna, pobjedonosna. Formalnu razočaranost Dujmović prekriva trijumfom svoga, kakti, istinoljublja. Pritom ne problematizira samoga sebe, koji se sve do razgovora s Ivicom Marijačićem i sam nekritički zanosio ili u najmanju ruku nekritički bavio DP-om, umjesto da je kao navodno slobodni novinar i komentator nastojao na vrijeme kritički govoriti kako bi ta stranka postala boljom i zdravijom nego što je postala, ili kako bi nešto bolje bilo na vrijeme stvoreno. A ne sada – kada se više ništa bolje, do daljnjega, ne može ni stvoriti. „Prošla baka s kolačima!“

No ništa bolje od DP-a nije bilo na (navodno) domoljubnoj strani ni stvoreno. To je svakako u nekoj mjeri rezultat i uspjeh i zasluga i Dujmovića i Bujanca i niza drugih koji su se kao voditelji gledanih televizijskih odnosno podkastnih emisija te kao utjecajni javnosnici aktivirali na tom planu, više ili manje navijački, više ili manje jednostrano, više ili manje tako da paze na svoju sliku u javnosti, svoje karijere i ostalo što ide uz karijere, a manje onako kako bi dobronamjerni i slobodnoumni i kritički i savjesni i objektivni novinari i oblikovatelji javnoga mnijenja trebali činiti.

Nema dakle Dujmović pravo biti ovako negativno trijumfalan „general poslije bitke“. I njemu i Bujancu i nizu drugih koji su se lakoumno zanosili DP-om, gladili ga ili štedili – umjesto da su ga prisiljavali da se na vrijeme iznutra sredi, definira i profilira politički i kadrovski – javnost ima pravo i dužnost reći: I vi ste veliki sukrivci što je to tako ispalo! I nemojte sada proklinjati niti dokrajčivati ono što ste nekritički hvalili, čime se zanosili, o čemu ste s respektom govorili i čije ste predstavnike ili zagovornike ili nekritičke sugovornike ugošćivali u svojim emisijama.

Ima još nešto vrlo problematično u Dujmovićevu istinoljubivom istupu, a to je širi političko-medijski kontekst, kojega on ne može biti nesvjestan. Taj je kontekst takav da se vodi prava haranga medija nenarodnog establišmenta protiv DP-a, da se već mjesecima predviđa i zaziva njegova „izdaja“ birača, njegov „raspad“ i njegova „propast“. U takvoj situaciji Dujmović i Bujanec – od kojih nijedan nije političko „veslo sisao“, nego je naučio ozbiljno politički razmišljati – ne bi s toliko energije i žestine tukli po DP-u. U najmanju ruku zato da ne stanu rame uz rame s kompletnom ljevicom i sa svim Pupovčevim ljudima u Hrvatskoj „i šire“ od nje. Primjerenije bi bilo da šute ili da se suzdrže o prejakih riječi. One sada nikakvo dobro ne donose.

Osim toga, koliko god javnost imala pravo prozivati Penavu zbog njegove ograničenosti i njegovih metoda, ili Čipu zbog neodgovornog predizbornog i poslijeizbornog varanja birača ili mijenjanja pozicija, ocjena i stajališta, itd., nije DP kriv što je u usporedbi s HDZ-om dobio razmjerno malo glasova. Da je osvojio nekoliko mandata više, već tada bila bi – unatoč svim unutarnjim slabostima DP-a – u Hrvatskom saboru sasvim drukčija priča. Ali ih nije osvojio. Tko je za to kriv? Krivi su ponajprije birači koji to nisu učinili, osobito oni koji uopće nisu glasovali. Ali su krivi i uglednici koji su po „domoljubnim“ emisijama i medijima poučavali takve birače što činiti, neke uvjerivši, mnoge ne uvjerivši. Sukrivi su dakle i Dujmović i Bujanec i mnogi drugi. Utoliko njih dvojica imaju manje prava od drugih sada tući bilo po DP-u kao cjelini, što čini Dujmović, bilo po Penavi i njegovoj frakciji, uz koju je Bujance „srcem i dušom“ mjesecima i godinama stajao i tako često i ljude iz nje i ljude iz one druge frakcije dovodio u svoje emisije.

U svakom slučaju, ni Dujmović ni Bujanec ni još neki takvi nemaju kao javno odgovorni tv-voditelji i publicisti moralno pravo iznositi svim silama DP-ov prljavi veš nakon što ga nisu na vrijeme iznosili u javnost, a mogli su i imali su takvu obvezu. Ovako, bespoštedni udari na DP nisu više nikomu korisni – osim, naravno Plenkovićevu HDZ-u, Pupovčevu SDSS-u, Pupovčevim manjincima i svekolikima kojima je svaki zamislivi hrvatski Domovinski pokret trn u oku i meta po kojoj se po što – po to mora tući sve dok ju se ne uništi. Gospodo domoljubni korifeji, trebali ste na vrijeme proniknuti kako stvari stoje i to otkriti domoljubima, a ne zavaravati ih sve do izbora, pa i neko vrijeme nakon njih tlapnjama i muljažama, a zatim se slavodobitno praviti pametni što ste ih kada je već sve gotovo, kada je bitka nepovratno izgubljena, raspršili! (Z. G.)

Povezano:

Šiljo: Imamo dvostruk problem: previše i hrvatskih neprijatelja i lažnih hrvatskih prijatelja! (2)

Z. G./Hrvatsko nebo