Galića svakodnevno smjenjuju, a Munjića promiču na višu poziciju

Vrijeme:3 min, 25 sec

 

Iako su dvojica policijskih dužnosnika osumnjičenici Tužiteljstva BiH

“Zoran Galić viđen kod Vinjana Gornjih”; “Zoran Galić i dalje se skriva u Hrvatskoj, ali je još zamjenik ravnatelja”, “Zorana Galića se može smijeniti”, “Zoran Galić kadar HDZ-a BiH…

” Naslovi su to tekstova objavljenih posljednjih tjedan dana, a koji se odnose na zamjenika ravnatelja Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je pod istragom za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti te primanje mita, piše Večernji list BiH. Ozbiljne su to optužbe koje mu na teret stavlja Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. I s pravom se nalazi na meti javnosti s obzirom na to da je riječ o visokom policijskom dužnosniku.

Povezan s narkokartelom

No, identičan slučaj na federalnoj razini ne izaziva nikakve reakcije javnosti. Dapače. U pitanju je de facto ravnatelj Federalne uprave policije Vahidin Munjić. Kojega, pak, isto to Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine sumnjiči da je pogodovao i pomagao pripadnicima Specijalne jedinice Federalne uprave policije iako je imao spoznaje da su bili povezani, dapače, osiguravali su šefa narkokartela Edina Gačanina Tita tijekom njegova boravka u Sarajevu. Isto Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ozbiljne sumnje ima prema Galiću kao i prema Munjiću. Jedina je razlika između njih dvojice što je jedan Hrvat (pa makar, kako to kažu za svakog hrvatskog dužnosnika, da je blizak HDZ-u BiH), dok je pak drugi Bošnjak. Nedavno su svoj stav oko Munjićeva položaja, a vjerojatno sličan imaju i oko Galića, izrekli iz američkog Veleposlanstva. – Potpuno je neprikladno na visoke pozicije u Federalnoj upravi policije imenovati policijske službenike koji su uhićivani, optuženi i/ili su pod istragom zbog ozbiljnih kaznenih djela te je to nespojivo s predanošću Federalne uprave policije očuvanju vladavine prava. Vahidin Munjić ima pravo na sudu iznijeti svoju obranu od optužbi i prijestupa, ali on je pod istragom zbog zloupotrebe položaja i trebao bi biti suspendiran do zaključenja istrage, a ne preraspoređen na stalnu, višu rukovodeću poziciju – naveli su iz američkog Veleposlanstva za Večernji list. No, ta je informacija posve zatajena u većem dijelu javnosti u BiH. Da stvari budu još gore, u međuvremenu Munjić i ministar unutarnjih poslova Federacije BiH nastavljaju s kršenjem zakona, mijenjaju propise i pravilnike po kojima funkcionira Federalna uprava policije te nastavljaju sa slabljenjem uloge Hrvata u toj policijskoj agenciji. Bilo da je u pitanju raspored terenskih ureda ili pak ukidanje pojedinih pozicija u FUP-u, a na kojima su se do sada nalazili hrvatski kadrovi. Najveća je pak podvala da se Munjića postavi na nominalno “nižu” poziciju, a istodobno je ponovno promaknut da vodi policiju. Naime, čovjek kojega Tužiteljstvo BiH smatra, na izvjestan način, suradnikom jednoga od najvećih svjetskih narkoklanova još uvijek ravna Federalnom upravom policije. Naime, Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH predviđeno je da u slučaju kada iz određenog razloga nema imenovanog ravnatelja, njegovu poziciju preuzima prvi koji se nalazi po poziciji u hijerarhiji. A to je načelnik Sektora kriminalističke policije.

Isakov zakonik

Upravo je na tu poziciju, o čemu smo nedavno pisali, ministar Ramo Isak, mimo odluke Vlade i Zakona o unutarnjim poslovima, kao i Zakona o policijskim službenicima, postavio Munjića. Sve to suprotno je dogovoru da se što prije imenuje Neovisni policijski odbor pri Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine koji bi trebao donijeti odluku o raspisivanju natječaja za izbor novoga ravnatelja Federalne uprave policije, čime bi se okončalo i prijeporno petogodišnje razdoblje u kojemu FUP nema prvog čovjeka. Nakon toga bi se trebao imenovati policijski profesionalac na puni mandat. Zajedno s tim potrebno je provesti u Parlamentu Federacije BiH zakonske izmjene koje bi omogućile da se poveća broj kandidata koji se mogu prijaviti za tu poziciju. Neovisni odbor, ali na razini države, treba slično napraviti i oko Galića koji bi trebao skoro biti razriješen, a na njegovo mjesto imenovan novi policijski dužnosnik. – Neovisni odbor predlaže smjenu voditelja i zamjenika rukovoditelja policijskih tijela BiH, za čiji je izbor nadležan, ako su počinili kazneno djelo, odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti, osim za kaznena djela iz oblasti sigurnosti prometa – navodi se pravilniku o radu Neovisnoga odbora pri Parlamentu BiH. Sljedeći korak u donošenju odluke je na Vijeću ministara BiH.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo