Na Groblju mira postavljeno 11.000 križeva, najviše do sada iz Bosanske Posavine

Vrijeme:3 min, 53 sec

 

Ekskluzivno donosimo vizualizaciju spomen-kompleksa nadomak Mostara

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma na Groblju mira nedaleko od Mostara sutra će se održati komemoracija za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, a neposredno prije tog događaja potpisan je ugovor o dodjeli 700.000 KM za nastavak izgradnje jedinstvenog spomen-kompleksa u kojem će biti postavljeno 50.000 križeva za žrtve.

Program počinje molitvom, slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća te sveta misa koju će predslaviti provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Ekskluzivno donosimo fotografije izgleda sljedeće faze, ali i kako bi memorijalni kompleks trebao izgledati jednom kada bude u cijelosti izgrađen.

Do sljedeće godine

A to je proces koji će potrajati s obzirom na to da se još prikupljaju podaci o žrtvama, provjeravaju sve pojedinosti te postavljaju bijeli križevi u spomen na njihovu smrt. Kako nam je potvrdio voditelj Pododjela za Drugi svjetski rat i poraće GV-a HNS-a BiH Mile Pušić, sljedeća faza bit će natkrivanje središnjeg trga oko crkvice, gdje se održavaju komemoracije i svete mise, kao i popločavanje trga. Bit će pokriveno oko 700 četvornih metara visećom eliptičnom konstrukcijom koja će ujedno biti zaštita ljeti od vrućina, ali i od oborina. – Radovi na tom dijelu počet će odmah nakon komemoracije. Plan je središnji trg temeljito urediti za sljedeću godinu uoči obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma – rekao je Pušić za Večernji list. On je nedavno s državnim tajnikom Središnjeg državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom potpisao ugovor kojim je iz hrvatskoga proračuna za sljedeću fazu izdvojeno 350.000 eura, odnosno oko 700.000 maraka. U odluci hrvatske Vlade objašnjeno je kako se novac izdvaja za memorijalni centar Groblje mira koji, uz sakralnu, uključuje i kulturnu dimenziju te se nalazi u izdvojenom prirodnom amfiteatru u mjestu Bile, nadomak gradova Široki Brijeg i Mostar. Taj je projekt proglašen od posebnoga interesa, a za cilj ima promicati istinu o povijesnim događanjima, ali i njegovati kulturu sjećanja na brojne hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u Bosni i Hercegovini. U tu svrhu podignuti su bijeli križevi s podacima o žrtvama, razvrstani u polja, redove i redne brojeve radi lakšeg pronalaženja, a podaci su dostupni i na mrežnoj stranici Groblja mira. Izgradnja memorijalnog centra Groblje mira podijeljena je u pet faza, od kojih su dvije već završene te su stvoreni preduvjeti za treću fazu, a to je uređenje središnjeg dijela ispred crkvice i spomenika, navodi se u odluci. Projekt izgradnje Groblja mira vodi Udruga “Mir International” s Pododjelom za Drugi svjetski rat i poraće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i povjerenstvima za popis žrtava svih općina u Bosni i Hercegovini. Važno je naglasiti kako se projekt izgradnje Groblja mira Bile odnosi na cijelu Bosnu i Hercegovinu te skrbi o evidencijama žrtava sa svih područja Bosne i Hercegovine, objasnili su.

Križevi bez imena

Do sada je u spomen-kompleksu postavljeno 11.000 bijelih križeva s imenima i prezimenima žrtava. Najviše, prema podacima koje su nam predstavili, je postavljeno križeva žrtava s područja Bosanske Posavine. Više od 2600. Točnije, 2636 križeva. A iz Posavine ih je najviše iz Donjeg Svilaja – 295 križeva te Vrbovca, Gornjeg Svilaja. Iz Hercegovine prednjači Široki Brijeg sa 780 podignutih križeva za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, slijedi Čitluk s 599 križeva, Tomislavgrad je podigao 475 križeva za svoje žrtve. Označeni su križevi za 289 žrtava s područja Ljubuškog te po 253 s područja Mostara i Posušja. U kompleksu je već postavljeno oko 220 križeva za ubijene svećenike, redovnike i redovnice. Za mjesto Krnjeuša, u kojem su četnici 1941. godine pobili 278 civila, među kojima je i osmero djece rođene te iste godine, podignuti su križevi. Jedno čak nije imalo ime. U spomen-kompleksu planira se izgraditi i jezero, a u središtu je križ s grbom Hrvata iz BiH. Prema riječima Mile Pušića, posebna općinska povjerenstva prikupljaju podatke o žrtvama, no u onim mjestima u kojima gotovo više i nema Hrvata katolika taj je posao preuzela Udruga “Mir International” koja će nastojati doći do svakog imena žrtve i sve provjeriti u crkvenim knjigama. On očekuje kako će ovaj posao trajati godinama, zapravo, ostati trajna briga. Ključni poticaj za izgradnju ovoga kompleksa stigao je nakon što su općinska povjerenstva diljem BiH i Hrvatske počela istraživati žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Ovaj projekt dio je jedne šire priče koja je realizirana na prijedlog biskupa dr. Mile Bogovića kada je osnovana Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. U BiH taj posao vodi fra Miljenko Stojić s procesom dokazivanja mučeništva hercegovačkih franjevaca “Fra Leo Petrović i 66 subraće”.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo