Useljavanja najveći problem za Britance prvi put od 2016.

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Useljavanje je na vrhu popisa pitanja koja Britanci smatraju najvažnijima prvi put od godine 2016., kada je Britanija glasovala za izlazak iz Europske unije, a nakon nereda ovog mjeseca usmjerenih protiv muslimana i useljenika, pokazala je anketa agencije Ipsos. Nešto više od trećine Britanaca (34 posto) navelo je useljavanje kao najveći problem, ispred zdravstva (30 posto), gospodarstva (29 posto), kriminala (25 posto) i inflacije (20 posto), pokazalo je ovomjesečno izdanje Ipsos Issues Indexa. Anketa je također pokazala da su za 11 posto ispitanika rasni odnosi bili glavno pitanje.

Neto useljavanje u Britaniju – razlika između ljudi koji se doseljavaju u zemlju i onih koji odlaze – dosegnulo je rekordnu visinu g. 2022. od 764 000. Sljedeće godine taj broj pao je na 685.000, ali su ove godine i dalje jaki pritisci na useljavanje i najezde nezakonitih migranata preko  Kanala La Manche. Prije dva dana na Otok je u gumenjacima i drugim plovilima doplovilo samo u jednom danu 700 novih.

Zabrinutost javnosti zbog useljenika porasla je nakon nereda u mnogim mjestima i gradovima prvom dijelu kolovoza; došlo je do nasilnih prosvjeda i akcija, a demonstranti protiv imigracije ciljali na hotele u kojima su smješteni tražitelji azila i džamije, pokazala je anketa.

– Utjecaj nedavnih nereda širom Ujedinjenog Kraljevstva razvidan je u ovomjesečnim podatcima, a razina zabrinutosti zbog kriminala i rasnih odnosa također je porasla – rekao je istraživač Ipsosa Mike Clemence.

Povezano:

Kardinal Müller/Masovne migracije koriste se za uništavanje nacionalnih identiteta

HMS/Hrvatsko nebo