EU za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo dala 3,5 milijuna eura granta, od Bradine do Save autocestom za dvije godine

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisao je s direktoricom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl ugovor o grantu Europske unije u vrijednosti 3,5 milijuna eura za nadzor radova na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo.

Lasić je nakon potpisivanja ugovora kazao je da se radi o dionici na sjevernom dijelu Koridora Vc, gdje se trenutno radi na izgradnji 50 kilometara ceste, a koja će po završetku u potpunosti pokriti dionicu od Sarajeva do Svilaja.

– Sjeverni dio Koridora bi trebao biti u potpunosti spojen do ljeta ili jeseni 2026. godine. Zahvaljujem se EBRD-u i Europskoj uniji na ovom grantu, ali i svoj pomoći do sada. Vjerujem da smo pokazali snažan progres na svim dionicama autoputa. U Hercegovini smo u malom zaostatku, ali vjerujem da ćemo sve postaviti na pravo mjesto uz podršku europskih banaka – kazao je Lasić.

Napomenuo je da će benefiti od izgradnje ovog autoputa biti višestruki.

– Gospodarstva su u zamahu u svim općinama kroz koje Koridor prolazi i sigurno je da će doživjeti još veću ekspanziju kada on bude u funkciji – dodao je Lasić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide, koji ističe da je Koridor Vc najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u BiH, koji povezuje regije u BiH i vodi ka boljoj povezanosti s Europskom unijom, a time potiče bolji ekonomski rast i regionalne integracije.

– Europska unija je do sada za ovaj projekt ukupno izdvojila 870 milijuna eura bespovratnih sredstava. Sve dionice Koridora osiguravat će ne samo brža, već i sigurnija putovanja. Za izgradnju dionice Putnikovo Brdo – Medakovo EU je osigurala 15,5 milijuna eura iz Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, od čega je 3,5 milijuna eura namijenjeno za nadzor nad izvršenjem radova na ovoj dionici – izjavio je Babajide.

Dodao je da financijska potpora EU i europskih banaka naglašava njihovu predanost ubrzanju završetka radova na Koridoru Vc.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo