ZAPOVJEDNIK NJEMAČKE VOJSKE Moramo se spremiti na rat s Rusijom

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Njemačka bi trebala biti spremna za vojni sukob velikih razmjera za pet godina, rekao je u intervjuu za list Die Welt kapetan Michael Giss, načelnik zapovjedništva njemačkih oružanih snaga u Hamburgu.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja traje već dvije i pol godine, Njemačka je povećala svoj vojni proračun i pojačala obrambeno-industrijske kapacitete.

“U Njemačkoj smo danas još jako daleko od percepcije vanjske prijetnje, što je sasvim drugačije od ljudi u baltičkim državama ili Poljskoj, primjera radi”, rekao je Giss za Die Welt.

“Ali ja sam vojnik i moj unutarnji sat mi govori da ćemo za pet godina morati biti otporni kao društvo da izdržimo vanjsku vojnu prijetnju.”

Berlin je u ožujku 2023. kao odgovor na rusku invaziju započeo s izradom svog “Operacijskog plana Njemačka”, strategije nacionalne vojne spremnosti u partnerstvu s NATO-om. Giss je rekao da plan poziva Njemačku da se pripremi za “konvencionalni napad Rusije u roku od pet godina”.

Prema Gissu, Rusija je već uključena u hibridni rat protiv NATO-a, nakon što je “nekoliko godina” provodila kibernetičke napade, sabotaže i kampanje dezinformiranja.

Sve više zapadnih zemalja pridružuje se Njemačkoj te upozorava da Sjevernoatlantski savez mora biti bolje pripremljen za potencijalni rat s Rusijom.

“Cijela Njemačka mora biti spremna za rat”, rekao je Giss.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo