Featured Video Play Icon

Ukrajina objavila uvjet za prestanak ofenzive na Rusiju

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Ukrajina nije zainteresirana za zauzimanje teritorija u Rusiji, priopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornik ministarstva Georgij Tikhi opisao jeukrajinsku invaziju na područje Kurska kao “apsolutno legitimnu”. “Ukrajina nije zainteresirana za preuzimanje teritorija Kurske regije. Nama ne treba tuđi teritorij, za razliku od Rusije”, dodao je.

Ukrajinske snage napale su regiju u šokantnoj ofenzivi prošlog tjedna – prvoj ofenzivnoj akciji Kijeva na ruskom tlu od početka ruske invazije u veljači 2022.
“Što prije Rusija pristane na pravedan mir… to će prije prestati napadi ukrajinskih obrambenih snaga na Rusiju”, dodao je glasnogovornik.

U Kurskoj oblasti nastavljene su borbe. Ruski predsjednik Putin zapovjedio je angažiranje dodatnih i interventnih snaga i dao im nalog da “izbace” ukrajinske snage s ruskog teritorija. U pomoć stižu wagnerovci i kadirovci, a čini se i neke postrojbe ili vojnici iz Bjelorusije. No ruske snage još ne uspijevaju izvršiti preokret na bojišnici. Naprotiv, ukrajinske su snage i dalje u ofenzivi. Tvrdi se da je s tog područja već evakuirano blizu 300.000 ruskih civila. To što se događa općenito se ocjenjuje kao velika pljuska Jeljcinu i osramoćenje Rusije kao vojne sile.

Ukrajinske snage ušle su u dubinu do 30 kilometara, a ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da su zauzele 1000 četvornih kilometara, više nego što su ruske snage u Ukrajini uspjele zauzeti tijekom 12 mjeseci vrlo krvavih borbi uz upotrebu svih raspoloživih snaga i uz vrlo velik broj poginulih i ranjenih vojnika.

 

HMS/Hrvatsko nebo