BABIĆ GALIĆ Veličaju zločince Mladića, Šeśelja i Mihailovića, a crnogorskom narodu podmeću Rezoluciju o Jasenovcu

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

Nestabilnost crnogorske vlade značajno utječe na položaj Hrvata u Crnoj Gori, reflektirajući se na sve aspekte političkog, društvenog i kulturnog života. Od 2020. godine, političke turbulencije i rastuće napetosti otežavaju očuvanje kulturnog identiteta i prava hrvatske manjine, ali Hrvati u Crnoj Gori pokazuju svoju snagu i odlučnost. Podrška Vlade Republike Hrvatske i dalje igra vitalnu ulogu u očuvanju i jačanju njihove zajednice.

Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, posebna savjetnica hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova i sveučilišna profesorica, rođena Bokeljka koja je već 30-ak godina posvećena zaštiti i očuvanju hrvatske baštine Boke, komentirala je u intervjuu za Zadarski list odnos prema Hrvatima u Crnoj Gori. U razgovoru se osvrnula na pritiske, kulturocide i etnocide kojima je hrvatska zajednica izložena, kao i na nedavno izglasanu Rezoluciju o Jasenovcu koja je narušila odnose između Hrvatske i Crne Gore.

Babić Galić ističe kako nestabilnost crnogorske vlade negativno utječe na položaj Hrvata, ali i na sve ozbiljnije političke procese u zemlji. Ona smatra da je Crna Gora postala talac politika koje od 2020. gomilaju probleme i grade zid prema Zapadu. U takvom okruženju, hrvatska nacionalna manjina osnažila je i ojačala kako bi preživjela i sačuvala svoju kulturu, ime i dom. Na posljednjim parlamentarnim izborima, politička stranka Hrvatska građanska inicijativa dobila je najviše glasova od svog osnutka, što je potvrda budnosti hrvatskog naroda u Boki kotorskoj i Crnoj Gori, naglasila je Babić Galić.

Prema njezinim riječima, prisutnost Hrvata na crnogorskoj političkoj sceni je jamstvo i nužnost samoodržanja na prostoru gdje su autohtoni i gdje su baštinici velike kulture koju su 2006. unijeli u suverenu i suvremenu Crnu Goru. Nestabilnost vlade rezultira nestabilnostima na svim razinama i postaje prisutna u svakodnevici svakog čovjeka koji poštuje europske vrijednosti i vladavinu prava, uključujući i Hrvate, koji su se, kako Babić Galić naglašava, ne tako davno suočili s isključivošću politike koja favorizira, potiče i hrani apetite nikad ostvarenih snova i “nekih čudnih svetova.”

Prof. Babić Galić također ističe kako se starosjediocima na razne načine dokidaju slobode, briše identitet i ograničavaju prava, sve pod krinkom građanske opcije i multikulturalnosti zemlje koja trenutno traži svoj put prema očuvanju samostalnosti. U tom kontekstu, Hrvati u Crnoj Gori, usprkos strahu i sumnji, nastavljaju vjerovati u potporu Vlade Republike Hrvatske, koja kontinuirano brine o njima i daje im dodatnu snagu. Posebno je naglasila aktivno sudjelovanje Hrvatske vlade u životu hrvatske manjine, što su službeni predstavnici Hrvata u više navrata ponovili i istaknuli.

Nedavno je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, s izaslanstvom posjetio hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, pri čemu je obišao i najjužnije bokeljsko marijansko svetište Crkve u Hrvata, Gospu od Milosti, koja je u postupku obnove. Babić Galić je naglasila kako Tivat, grad koji je posebno od 2020. do danas trpio nasilnu preobrazbu iz mediteranskog, dalmatinskog u neki neprirodni identitet, i dalje čuva svoje svetinje i tradiciju, usprkos svim izazovima.

Razgovor je dodatno dotaknuo pitanje Rezolucije o Jasenovcu, koju su izglasali crnogorski parlamentarni zastupnici. Babić Galić je ovu Rezoluciju opisala kao demonstraciju moći predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, u Crnoj Gori, kojem, prema njenim riječima, ne odgovara Crna Gora kao dio Europske unije. Retorika koju su tom prilikom koristili Vučić i predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, prema njenom mišljenju, ima za cilj difamirati Republiku Hrvatsku i Hrvate kao naciju.

Babić Galić je zaključila kako će Republika Hrvatska, unatoč svim poteškoćama, i dalje ostati prijatelj Crnoj Gori, ali je jasno dala do znanja da je vrijeme za rješavanje otvorenih pitanja i prekid s dosadašnjim politikama koje otežavaju put Crne Gore prema Europskoj uniji. S obzirom na predstojeće lokalne izbore u Kotoru i Podgorici, Babić Galić naglašava da Crna Gora mora napraviti odlučan korak prema europskim vrijednostima kako bi nadoknadila izgubljeni korak i postala dijelom europske obitelji.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo