Znamo gdje je naš novac, osigurali smo 638 milijuna dolara pomoći RS

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

AMERIČKO VELEPOSLANSTVO ODGOVORILO DODIKU

– Američka vlada je od završetka rata 1995. godine uložila više od dvije milijarde dolara pomoći Bosni i Hercegovini, od čega je 638 milijuna dolara usmjereno na entitet Republika Srpska (RS), izvijestilo je Veleposlanstvo SAD-a u BiH.

Pomoć, kako navodi američko veleposlanstvo, obuhvaća širok spektar sektora, uključujući obnovu infrastrukture, razvoj gospodarstva, zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu, energiju, ljudska prava, pravdu i nezavisne medije. Poseban naglasak stavljen je na podršku privatnom sektoru kroz tehničku pomoć, obuku, grantove i početni kapital u ključnim industrijama kao što su IT, obrada drveta i metala te turizam.

Od 2017. do 2024. godine, USAID-ov program Diaspora Invest uložio je više od 1,7 milijuna dolara za podršku 55 tvrtki u vlasništvu ili suvlasništvu dijaspore u RS-u, što je rezultiralo s više od 20 milijuna dolara privatnih ulaganja dijaspore i stvaranjem više od 920 radnih mjesta.

U području zdravstva, američka vlada je uložila više od 133 milijuna dolara u BiH za razminiranje i uklanjanje eksplozivnih sredstava, uključujući 372 projekta u RS-u. Američka pomoć također je obuhvatila rehabilitaciju elektrana i prijenosnih linija, te promicanje energetske učinkovitosti i sigurnosti, uz razvoj Digitalnog registra obnovljivih izvora energije u RS-u.

U sektoru poljoprivrede, američka tehnička pomoć i financiranje grantova pomogli su obučiti više od 19.000 radnika i nabaviti više od 5.300 komada poljoprivredne opreme diljem BiH, s posebnim naglaskom na RS. Također su podržani projekti koji su rezultirali dodjelom 47 izvoznih licenci za EU i povećanjem izvoza s 30 milijuna dolara u 2015. na 110 milijuna dolara u 2019. godini.

U području ljudskih prava, američka vlada je od 2015. godine uložila više od 480.000 dolara za podršku obiteljima s djecom s invaliditetom u Banja Luci, Foči i Trebinju. Podržani su i napori u suzbijanju trgovine ljudima, rodno uvjetovanog nasilja te osnaživanju žena u gospodarskom, građanskom i političkom životu.

Američka vlada također je podržala obrazovanje u RS-u, uključujući obnovu škola, igrališta i sportske objekte te opremanje STEM učionica. Svake godine SAD ulaže približno 550.000 dolara za uspostavu visokokvalitetnog obrazovanja o građanstvu, demokraciji i ljudskim pravima.

U području pravde, američka vlada je uložila više od 10 milijuna dolara za podršku Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a i policiji RS-a, kao i više od 7 milijuna dolara za jačanje kapaciteta tužitelja i sudaca RS-a.

Američka vlada također podržava nezavisne medije u RS-u. Navode da time poimažu istraživačkim novinarima u izvještavanju o korupciji i kršenju ljudskih prava, te povećavajući medijsku pismenost građana.

Ova sveobuhvatna pomoć ima za cilj izgradnju stabilne, demokratske i inkluzivne Republike Srpske, navodi se u izvješću američke vlade.

Podsjećamo, nedavno je nakon pitanja Američkog veleposlanstva u BiH “gdje je novac”, isto pitanje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik postavio njima.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo