Mišetić razotkrio mit o 20.000 spaljenih srpskih kuća u Oluji: ‘Slava braniteljima i hvala’

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je branio generala Antu Gotovinu pred Haaškim sudom, na X (bivšem Twitteru) reagirao je na nevladinu organizaciju Documenta, Srpsko nacionalno vijeće (SNV) te Inicijativu mladih za ljudska prava koji su ponovo uoči obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja iznijeli netočnu tvrdnju da je tijekom operacije spaljeno 20.000 srpskih kuća.

Mišetić je prvo podijelio fact check CroFacta, platforme koja provjera točnosti informacija (fact-checking) u hrvatskom, koju provodi Leksikografski zavod Miroslav Krleža u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskoga rata. Oni su naime dokazali da su tvrdnje o 20.000 spaljenih srpskih kuća netočne.

Tako navode: “Izvor tvrdnje o više od 20.000 ili preciznije od najmanje 22.000 spaljenih kuća tijekom i nakon Oluje u UN-ovu sektoru Jug nalazi se u publikaciji Vojna operacija Oluja i poslije koju je 2001. izdao Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava” te dodaju: “Ta se publikacija koristila i na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku u predmetu Gotovina i drugi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, ali je još u prvostupanjskoj, osuđujućoj, presudi u travnju 2011. odbačena kao nepouzdan dokazni materijal (prijevod s engleskoga):

‘Dokazni materijal P2402 izvješće je naslovljeno ‘Vojna operacija Oluja i poslije’, koje je objavio Hrvatski helsinški odbor, a uredio Žarko Puhovski. Izvješće sadržava izjave nepotkrijepljene izvorima i dvostruke unose. Nadalje, tijekom ispitivanja Puhovskog u sudnici postalo je jasno da u knjizi ima grešaka. Stoga je Raspravno vijeće odlučilo da se neće oslanjati na dokazni materijal P2402 vezano uz informacije koje su u njemu opisane ako nisu potkrijepljene drugim dokazima”.

 

‘Vi danas možete raditi što želite’

Između ostalog navode i poznato “Forandovo izvješće, u kojem piše da su tijekom i nakon operacije Oluja u sektoru Jug u 389 zaseoka i sela pregledane (a ne spaljene ili uništene) 21. 744 kuće (objekta), od čega je 16.578 kuća (objekata) bilo uništeno vatrom ili ozbiljno oštećeno”. Podsjetimo, pokazalo se naime da su među tim kućama (objektima) navedene i one za koje se može ustvrditi da nisu bile spaljene ili oštećene djelovanjem hrvatskih snaga ili pojedinaca.

Ministarstvo branitelja odgovorilo Documenti: ‘Zanimljivo, svake godine uoči obilježavanja Oluje’

Nakon detaljnije analiza CroFacta zaključuje: “Iz svega navedenog proizlazi kako je broj spaljenih i uništenih kuća u vojno-redarstvenoj akciji Oluja bio višestruko manji od 22.000, pa je njegovo opetovano ponavljanje i nakon što je na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju dokazano da je netočan puko širenje dezinformacija”. Mišetić pak u drugoj objavi na X ističe: “A zbog žrtve hrvatskih branitelja koji su oslobodili Hrvatsku u VRO Oluja, među kojima je 239 branitelja koji su život izgubili u Oluji, vi danas možete raditi što želite. Slava braniteljima i hvala”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo