Pentagon: SAD jača svoje vojne kapacitete na Bliskom istoku radi zaštite Izraela

Vrijeme:49 sec

 

Sjedinjene Američke Države jačaju svoje odbrambene vojne sposobnosti na Bliskom istoku kako bi zaštitile svoje snage na tom području i saveznika Izraela, priopćio je  Pentagon u petak, a prenijele agencije.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin “poduzet će korake da bi ojačao zaštitu američkih trupa u regiji, pružio više potpore Izraelu i osigurao spremnost SAD-a da odgovori na krizu koja se razvija”, pojasnila je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh, istaknuvši kako bi “mogla biti riječ o obrambenim vojnim sposobnostima”.

Iran i saveznici pripravljaju snažan odgovor na ubojstvo političkog čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u srijedu u bombaškom atentatu, koje Hamas, libanonski Hezbolah i Iran pripisuju Izraelu. Njegova smrt uslijedila je dan nakon što je u izraelskom napadu ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Shukr u blizini Bejruta.

Ti su napadi oživjeli u svijetu strahove od širenja rata na Bliskom istoku, između Izraela s jedne strane te Irana i grupa koje on podupire u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge strane.

 

Hrvatsko nebo