Izraelska mornarica završila testiranje odbrambenog sistema dugog dometa LRAD

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Izraelska mornarica dovršila je ovaj tjedan uspješno testiranje presretača dugog dometa LRAD, koji je namijenjen uklanjanju raznih prijetnji, među kojima i onih koje dolaze od krstarećih projektila i raketa, priopćila je vojska. Test je proveden u visokom stanju pripravnosti zbog mogućih napada iz Irana i njegovih saveznika u regiji – kao osveta za ubojstva Ismaila Haniyeha u Iranu i Fuada Shukra u Bejrutu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant i njegov američki kolega Lloyd Austin razgovarali su jučer o vojnom rasporedu i sigurnosnim mjerama u svom drugom telefonskom razgovoru u posljednja 72 sata, priopćila je izraelska Vlada. Razgovori su uslijedili prije očekivane iranske osvete za ubojstvo Ismaila Haniyeha u Teheranu.

Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je da je Austin obavijestio Gallanta o “tekućim i budućim promjenama položaja obrambenih snaga koje će (njegovo) ministarstvo poduzeti kako bi podržalo odbranu Izraela”. Singh je dodala da bi taj potez mogao uključivati ​​raspoređivanje dodatnih snaga u regiji, ali da Austin nije donio odluku. Gallantov ured izjavio je da je Gallant rekao Austinu kako je Izrael “odlučan braniti građane Izraela”. “Sigurnosna saradnja bez presedana između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država protiv Irana i njegovih opunomoćenika ključna je za regionalnu sigurnost i stabilnost”, rekao je Gallant.

Dok se očekuje osvetnički napad iz Irana i s područja u Iraku, Libanonu, Gazi i Jemenu u kojima su iranski štićenici okupljeni u “Osovinu otpora”, Izrael se pripravlja za obranu i uvraćanje, SAD pojačava na Bliskom istoku svoje vojne kapacitete radi obrane svojih oružanih snaga i objekata te Izraela, bude li napadnut, V. Britanija i drugi pozivaju na smirivanje napetosti. Istodobno, izraelski premijer Netanyahu izjavio je da šalje izaslanstvo u Kairo radi nastavka pregovora o prekidu sukoba s Hamasom.

 

Hrvatsko nebo