Prva serija borbenih zrakoplova F-16 stigla u Ukrajinu

Vrijeme:55 sec

 

Prva serija borbenih zrakoplova F-16 koje su isporučile članice NATO-a stigla je u Ukrajinu, javio je Bloomberg pozivajući se na izvore.

Kako prenosi novinska agencija, “broj mlaznjaka je mali.” Izvori su dodali kako “nije jasno hoće li ukrajinski piloti, koji su se prošlih mjeseci obučavali na Zapadu, “odmah koristiti ratne zrakoplove ili će proces trajati duže”.

Bloomberg ne navodi točan broj borbenih zrakoplova i nazive zemalja koje su ih poslale u Kijev. Novinska agencija prenosi da je transfer F-16 “dugo očekivani potez” za čiju je finalizaciju trebalo više od godinu dana.

Ranije se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski požalio da F-16 koje su zapadne zemlje obećale Kijevu još nisu stigli.

Bijela kuća je 10. srpnja objavila zajedničku izjavu čelnika Danske, Nizozemske i Sjedinjenih Država o planovima slanja borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da “radimo s našim NATO saveznicima kako bismo osigurali da Ukrajina kooristi F-16 ovog ljeta”.

Kasnije je Zelenski izvijestio o sporazumu s Poljskom koji bi, kako je tvrdio, ubrzao isporuku tih borbenih zrakoplova Ukrajini.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo