Spajić o kazni iz Hrvatske za trojicu crnogorskih političara: Ne razmišljam o smjenjivanju potpredsjednika vlade

Vrijeme:3 min, 59 sec

 

„Možda smo više-manje u pravu, ali odluke neovisnih država moraju se poštovati”, rekao je danas predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić odgovarajući na pitanja oporbenih zastupnika o odluci Hrvatske da tri crnogorska političara proglasi nepoželjnima (personae non gratae). “Poštujući suverenitet Republike Hrvatske, ne ću si dati za pravo to komentirati“, dodao je. – Općenito se, osim među vladajućim političarima u Crnoj Gori i Srbiji, smatra da je crnogorska Narodna skupština, uz jake pristiske njezina predsjednika i ključnog mlađeg partnera vladajuće koalicije Milojka Spajića, Alekse Bečića, rezoluciju o “genocidu” u Jasenovcu donijela po “narudžbi” iz Beograda, da bi se skrenula pozornost s rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici te da bi se narušili crnogorsko-hrvatski odnosi i Crnu Goru usporilo na putu prema Europskoj uniji, kako na njemu ne bi bila ispred Srbije. Rezolucija ide naruku i Rusiji, koja nastoji ometati širenje europskih i euroatlantskih integracija.

 

U nastavku odgovora Spajić, čelnik glavne stranke u vladajućoj koaliciji Pokret Europa sad (PES), bio je ponešto određeniji: “Bez obzira na stajališta hrvatskih vlasti o ovom ili drugim pitanjima, Crna Gora će uvijek ostati pouzdan susjed i vjeran saveznik s iskrenom željom da u bliskoj budućnosti dijeli europsku stvarnost sa svojim najbližim susjedom.”

Odgovarajući na pitanja oporbe hoće li predložiti smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića i potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, koje je Hrvatska 25. srpnja, zajedno sa zastupnikom Milanom Kneževićem, proglasila nepoželjnima zbog “sustavnih akcija narušavanja dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom” , Spajić je rekao da nije ni razmišljao o prijedlozima za razrješenje.

Ne razmišlja o smjenama onih koje je Hrvatska proglasila nepoželjnima

“O prijedlozima za razrješenje nisam ni razmišljao. Pred ovom parlamentarnom većinom stoje brojni izazovi koje će svladati u interesu građana Crne Gore, a koji će u svakom trenutku biti usmjereni k europskim integracijama i boljem životnom standardu. Onda, čak i ako bilo koji akter dijelom svojih nadležnosti ne pridonese tim ciljevima, ne možemo govoriti samo o smjenama, nego i o samim izborima. No siguran sam da do toga neće doći u skorije vrijeme i da će do tada Crna Gora biti barem pred samim vratima Europske unije” , naveo je Spajić u odgovoru poslaniku DPS-a Nikoli Rakočeviću.

Kada je riječ o mogućoj smjeni potpredsjednika vlade Alekse Bečića, iz stranke Demokratska Crna Gora, Spajić kaže da za sada nema takvih namjera. “U kontekstu proglašenja potpredsjednika vlade personom non grata od Republike Hrvatske, Crna Gora mora poštivati tu, kao i sve druge odluke države Hrvatske. No za sada nemam ni najmanju naznaku da potpredsjednik vlade znači bilo kakvu formalnu zaprjeku europskoj perspektivi Crne Gore. Isto tako, siguran sam da bi inače sam našao odgovarajuću mjeru odgovornosti. Ono što mogu najaviti kao premijer jest da u kontekstu ispunjavanja obveza iz europske agende, a koje se odnose na resore kojima upravlja potpredsjednik Bečić, Crna Gora bilježi vrlo dobre rezultate, što govori u prilog njegovoj posvećenosti europskoj budućnosti Crne Gore. Stoga ne ću predlagati razrješenje potpredsjednika vlade za sigurnost, obranu, borbu protiv kriminala i unutarnju politiku Alekse Bečića, jer, kao što sam rekao, rezultati su rada resora brojni.“

Na pitanje zastupnika Rakočevića, misli li da njegova koalicija u Skupštini i Vladi, koja, kako je Rakočević naveo, “ima članove koji se nalaze na popisu nepoželjnih osoba u Hrvatskoj, može uvesti zemlju u EU”, premijer Spajić je kazao “kako ne samo da misli da koalicija koju predvodi može uvesti Crnu Goru u Europsku uniju, nego je u to sasvim siguran”.

Bošnjačkom strankom ojačana koalicija koja je donijela rezoluciju o Jasenovcu

“Parlamentarna je većina i prije rekonstrukcije vlade uspjela pokrenuti proces europskih integracija iz višegodišnjeg kašnjenja. Sada me pitate možemo li u ovom sazivu parlamentarne većine, koja je nedavno ojačana predstavnicima Bošnjačke stranke, uvesti Crnu Goru u Europsku uniju. Apsolutno! Nikad nisam bio sigurniji u to” , rekao je Spajić u odgovoru zastupniku Rakočeviću.

Potez Hrvatske uslijedio je nakon što su u crnogorskoj skupštini zastupnici stranaka Spajića, Bečića, Mandića i Kneževića glasovali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dachauu i Mauthausenu. Službeni Zagreb ocijenio je to “neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenjem rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirbe, već instrumentaliziranje sjećanja na žrtve Jasenovca za kratkoročne političke ciljeve“.

Općenito se, osim među vladajućim političarima u Crnoj Gori i Srbiji, smatra da je crnogorska Narodna skupština, uz jake pristiske njezina predsjednika i ključnog mlađeg partnera vladajuće koalicije Milojka Spajića, rezoluciju donijela po “narudžbi” iz Beograda, da bi se skrenula pozornost s rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici te da bi se narušili crnogorsko-hrvatski odnosi i Crnu Goru usporilo na putu prema Europskoj uniji, kako na njemu ne bi bila ispred Srbije. Smatra se i da rezolucija ide naruku Rusiji, koja nastoji ometati širenje europskih i euroatlantskih integracija.

Povezano:

Z. Gavran: Treba li Hrvatska zaustaviti Crnu Goru i Srbiju na putu prema EU-u?!

Hrvatsko nebo