LOKALNI IZBORI Nakon što su predale kandidatske liste, stranke krenule u “tihu kampanju”

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Nešto je više od dva mjeseca do lokalnih izbora. Kandidatske liste prijavljivane su putem posebne aplikacije, a trenutačno se radi njihova detaljna provjera. Točan broj dostavljenih kandidatskih lista i kandidata bit će poznat nakon njihove obrade

Iako će službeno početi tek mjesec pred izbore, predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini uvelike traje, a stranke i političari sve više svoje aktivnosti potpuno podređuju pripremi za lokalne izbore u listopadu. Službeno je istekao rok za prijavu kandidatskih lista za sudjelovanje na ovogodišnjim izborima, na kojima će se za naklonost birača boriti 168 političkih subjekata s ukupno 26.124 kandidata.

Kandidatske liste prijavljivane su putem posebne aplikacije, a trenutačno se radi njihova detaljna provjera. Točan broj dostavljenih kandidatskih lista i kandidata bit će poznat nakon njihove obrade. Provjera i ovjera kandidatskih lista i kandidata u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH uključuje zakonom propisane uvjete, nakon čega će do 22. kolovoza ovjerene kandidatske liste SIP objaviti u službenim glasilima, medijima i na službenoj mrežnoj stranici.

Noviteti na izborima

Prvi je put u potpunosti digitaliziran proces podnošenja prijava za ovjeru političkih subjekata, kao i kandidatskih lista, a to bi ubuduće trebala biti redovita praksa. Te novine su i značajan izazov za one koji provode izbore, tim više jer svakako ima problema koji su bili (ne)očekivani.

Naime, na poziv za tiskanje i pakiranje glasačkih listića nitko se nije prijavio pa je morao biti raspisan novi u skladu sa Zakonom o javnim nabavama. Problem se očekuje i prilikom popune biračkih odbora zbog nedovoljnog broja odgovarajućih kandidata. Za tehničke inovacije koje će se prvi put testno primijeniti na ovim izborima nabavljeno je 175 prijenosnih računala, 175 uređaja za elektroničku identifikaciju birača putem otiska prsta i 175 čitača bar-koda s osobnih dokumenata, kao i dodatna oprema.

Razvijena su softverska rješenja koja će se koristiti za provedbu projekta. Pilot-projekt zasnovan je na strategiji unaprjeđenja transparentnosti, integriteta i učinkovitosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, a provest će se na 165 biračkih mjesta u deset osnovnih izbornih jedinica. Što se tiče rokova, odnosno koraka koji slijede u samoj pripremi za lokalne izbore, nedavno je obavljen ždrijeb za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima.

Rok za zaključivanje središnjeg biračkog popisa je 22. kolovoza, a tjedan dana poslije istječe rok za objavu broja birača za svaku izbornu jedinicu, a to su na lokalnim izborima gradovi i općine. I za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora, kao i svih članova tih tijela rok je 22. kolovoza. Predizborna kampanja, a time i plaćeno političko oglašavanje, počinje 6. rujna, dok predizborna šutnja nastupa 5. listopada u 7 sati ujutro, odnosno 24 sata prije otvaranja birališta.

Troškovi izbora

Inače, na ovogodišnjim lokalnim izborima građani će birati ukupno 3200 vijećnika u gradskim i općinskim vijećima u Federaciji BiH te gradskim odnosno skupštinama općina u Republici Srpskoj te Skupštini Distrikta Brčko. Također, birat će se i 143 gradonačelnika i načelnika u lokalnim zajednicama u oba entiteta u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima središnjeg biračkog popisa, pravo glasa ima 3,406.088 birača, iako taj podatak treba uzeti s golemom rezervom. Troškovi lokalnih izbora bit će ukupno 19 milijuna KM. Za aktivnosti Središnjeg izbornog povjerenstva od institucija BiH doznačeno je 7,410.000 KM. Posebnim zahtjevom SIP je tražio i dodatni 4,1 milijun KM.

Ta sredstva su, kako su naveli iz SIP-a, potrebna za angažman dodatnog osoblja, kao i provedbu pilot-projekta u skladu s odlukama visokog predstavnika u BiH. Troškovi gradova i općina za lokalne izbore bit će oko 7,5 milijuna KM. Najveći dio sredstava bit će usmjeren za naknade članova biračkih odbora.

Predstojeći izbori izazivaju veliku pozornost jer, osim što su u fokusu zbog primjene novih pravila i tehnologije, oni će biti i svojevrsna provjera rejtinga političkih stranaka na sredini izbornog ciklusa pred parlamentarne izbore 2026. godine.

Autor:Dragan Jurić
večernji.ba / Hrvatsko nebo